måndag 6 juli

Jakt & prylar

Publicerad 24 mars 2020 - 19:20

Anders Ekborg i Dödsklockan.

Jaktkänsla och spännande intriger i Dödsklockan

Inledningen i filmatiseringen av Kerstin Ekmans eminenta bok ”Dödsklockan” andas jakt. Solens första ljus över bygden i klassisk älgjaktsdimma, så vackert som bara en jaktmorgon kan vara ackompanjerad av gråhundens förväntansfulla gnyende.

Huvudrollsinnehavaren spelad av Anders Ekborg fiskar fram en väl använd Norma patronask ur vapenskåpet, greppar studsaren från vapenstället på väggen. På väg ut genom det röda huset laddar han för säkerhets skull densamma innan han och gråhunden går ut i älgskogen.

Väl där dröjer det i filmen inte länge innan jaktpulsen stiger. Anders Ekborg tar av sig stövlarna och smyger vidare i bara strumporna och vips har han en fin skoveltjur i hårkorset.

 

Fin jaktkänsla

Dessa detaljer tycker jag säger mycket om hur bra regissören Daniel Alfredson överfört den fina jaktkänslan från boken. De jaktliga delarna stämmer rätt bra till skillnad från många andra filmatiseringar där jakt ingår. Däremot finns det vissa jaktliga detaljer som inte känns lika äkta – och det ska man nog heller inte kräva i en komprimerad filmatisering. Ett exempel på det är den vid flera jakttillfällen brölande älgtjuren som närmast lockar till sig jägarna vid ett par tillfällen. Men det kan jag leva med.

Flera jaktliga pärlor på SVT:s Playtjänster

Intrigen är riktigt bra och spännande, även här spelar jakten en viktig del i filmens handling. Det är ett psykologiskt drama som utspelar sig i en by i början av 1960-talet där en olycka sätter de inblandades lojalitet på prov. Dessutom är Loa Falkman briljant som den dryga stadsbon som kommer hem och kör med det lokala jaktlaget.
Kortfattat är Dödsklockan ett guldkorn för jägare.

 

Boken ännu bättre

Men kom ihåg att boken är ännu mycket bättre, så läs gärna den först. Jag avslutar med att bjuda på ett direkt citat från boken:

”Han kände alltid samma glad upphetsning när han hörde hennes ståndskall. Det var inte ljust och gläfsigt som i upptaget utan tonade efterhand ner till det lugna starka skall som var ett bud till Måns att han skulle komma och skjuta. Det grova jämna slagen som mälde genom skogen hade de döpt till dödsklockan.”

Min kollega Jan Henricson tipsar förresten också om Kerstin Ekmans bok ”Hunden” som blir min nya sängkamrat.

 

Här kan du se Dödsklockan

Dödsklockan finns att se på SVT:s Öppet arkiv.

Direktlänk till filmen

Skribent

Lars Nilsson

lars.nilsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Crut apporterade en "hönshusplundrare" idag som husses #Beretta hade talat till rätta! #svenskjakt #jaktlabrador #skata #livetpålandet ...

Första bilden för detta konto och startskottet för min resa. Det känns inte mer än rätt med att börja från början.
Jakten är inget nytt fenomen för mig utan har funnits med i princip under hela mitt liv. Min stora förebild inom jakten och anledningen till att jag idag har ett intresse för jakt är min morfar. Bilden är ett minne utav och från honom då det är en av hans kronor som pryder min vägg.

Grunden i jakten för mig är det som han lärde mig tidigt, respekt för djur och natur. Att ha en god jaktetik är för mig lika viktigt som det var för honom, och det vill jag förmedla och utveckla under min resa. Sen ska det ju tilläggas att det finns en stor glädje med jakten och det är något som är roligt och skall vara roligt.

Jag vill vandra i hans spår när det kommer till jakt och själv utvecklas till en jägare som han hade varit stolt över.

Så följ med mig på min resa genom jaktlivet, följ med på mina upplevelser som jag kommer uppleva för första gången och dela gärna med er av era.

Skitjakt på er, så syns vi skogen! 🐗
.
.
.
.
.
.
.
#jakt #jaktia #vildsvinsjakt #hunting #hunter #jägare #jägarexamen #jägarförbundet #drevjakt #smygjakt #älgjakt #jaktärjakt #nybörjarepåjakt #skitjakt #svenskjakt #svensknatur #viltvård #jaktetik #granqvisthunting #viltkött #rådjursjakt #småviltjakt
...

Lite nya torn i spannmålen 🐗 ...

En härligt regnig promenad med Frasse♥️🐕

#jakt #drever #svenskjakt #tjejersomjagar #jakttjej
...

Någon mer som längtar efter att drevjakterna sätter igång om några månader? Tystnaden, hundskallen, gemenskapen, pulsen.. Åhh...
En av fördelarna med jakt är att man även under fantasiska sommaren har någonting att se fram emot 🤗
.
.
.
#jakt #drevjakt #jagamedhund #längtar #svenskjakt #natur #svensknatur #jägare #jaga #rådjursjakt #dovviltsjakt #älgjakt
...

Crut älskar att appotera i vattnet! #jaktlabrador #apportering #svenskjakt #tisnaren ...

Alvida vatten apporterar med Bästa! #jaktlabrador #apportering #svenskjakt #tisnaren ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay