måndag 6 april

Jakt & prylar

Publicerad 24 mars 2020 - 19:20

Anders Ekborg i Dödsklockan.

Jaktkänsla och spännande intriger i Dödsklockan

Inledningen i filmatiseringen av Kerstin Ekmans eminenta bok ”Dödsklockan” andas jakt. Solens första ljus över bygden i klassisk älgjaktsdimma, så vackert som bara en jaktmorgon kan vara ackompanjerad av gråhundens förväntansfulla gnyende.

Huvudrollsinnehavaren spelad av Anders Ekborg fiskar fram en väl använd Norma patronask ur vapenskåpet, greppar studsaren från vapenstället på väggen. På väg ut genom det röda huset laddar han för säkerhets skull densamma innan han och gråhunden går ut i älgskogen.

Väl där dröjer det i filmen inte länge innan jaktpulsen stiger. Anders Ekborg tar av sig stövlarna och smyger vidare i bara strumporna och vips har han en fin skoveltjur i hårkorset.

 

Fin jaktkänsla

Dessa detaljer tycker jag säger mycket om hur bra regissören Daniel Alfredson överfört den fina jaktkänslan från boken. De jaktliga delarna stämmer rätt bra till skillnad från många andra filmatiseringar där jakt ingår. Däremot finns det vissa jaktliga detaljer som inte känns lika äkta – och det ska man nog heller inte kräva i en komprimerad filmatisering. Ett exempel på det är den vid flera jakttillfällen brölande älgtjuren som närmast lockar till sig jägarna vid ett par tillfällen. Men det kan jag leva med.

Flera jaktliga pärlor på SVT:s Playtjänster

Intrigen är riktigt bra och spännande, även här spelar jakten en viktig del i filmens handling. Det är ett psykologiskt drama som utspelar sig i en by i början av 1960-talet där en olycka sätter de inblandades lojalitet på prov. Dessutom är Loa Falkman briljant som den dryga stadsbon som kommer hem och kör med det lokala jaktlaget.
Kortfattat är Dödsklockan ett guldkorn för jägare.

 

Boken ännu bättre

Men kom ihåg att boken är ännu mycket bättre, så läs gärna den först. Jag avslutar med att bjuda på ett direkt citat från boken:

”Han kände alltid samma glad upphetsning när han hörde hennes ståndskall. Det var inte ljust och gläfsigt som i upptaget utan tonade efterhand ner till det lugna starka skall som var ett bud till Måns att han skulle komma och skjuta. Det grova jämna slagen som mälde genom skogen hade de döpt till dödsklockan.”

Min kollega Jan Henricson tipsar förresten också om Kerstin Ekmans bok ”Hunden” som blir min nya sängkamrat.

 

Här kan du se Dödsklockan

Dödsklockan finns att se på SVT:s Öppet arkiv.

Direktlänk till filmen

Skribent

Lars Nilsson

lars.nilsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Första lockräven i år och första på film, synd bara att kameran tappa skärpan efter första skottet. Blev ett stressigt läge, efter 20min står det helt plötsligt en räv i myrkanten till vänster om mig och ser väldigt nervös ut. När jag vrider om kastar den och börjar trava ifrån mig. Lägger mig då ner iom att hållet är drygt, försöker få den och stanna med harskrik men den fortsätter. Ropar då fast den och skjuter, den kastar om och skenar mot närmaste skogskanten men andra skottet tar bra och den slår omkull. En av dem absolut roligaste jaktformerna!

#wildernesshunting #lockjakt #rävlock #predatorcalling #foxcalling #hunt #охота #winterhunting
#wildernesshunting #vildmarksjakt #jakt #rävjakt #predatorjakt #vakjakt #hunting #vinterjakt #nordichunter #dinjaktbild #svenskjakt #nordiskjakt #huntem #oxota #jagd #predatorhunting #swedishhunting
...

Söndagsmiddag vildsvin/revbensspjäll 😉
#vildsvin#rotgrönsaker#egenbearnaisesås#svensktsmör#svenskaägg#svenskjakt
...

3000 följare! Stort tack till er alla som verkar tycka att vi är någorlunda intressanta att följa här på Instagram! Ni är guld värda!😄🍾 #jagd #nature #jakt #vilt #dovhjort #kött #wildlife #caza #jakttrion #svenskjakt #jägare #jaga #jagd #jäger #chasse #chasseur #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #blaserr8 #sako #sakopowerhead #zeisshunting #zeiss ...

Hantverk av Kay Embretsen - Bygdens knivmakare.

Se mer på kayembretsen
...

Tidig morgon, resulterade till 17st!
-
-
-
-
-
-
-
-
#jakt #svenskjakt #swe_hunters #hunt #hunting #huntlife #huntinglife #jagt #jagd #nordichunter #beretta #kråkjakt #crowhunting #cms #cmscalls #nastycrow #jjbilden
...

When im hunting with my eagle owl it feels he is like Frankenstein. He is made of different body parts and No one likes him. Every bird in the forest screams and attacks him while I keep him safe with my shotgun. ...

Jaktmarker på Annonstorget

Loading RSS Feed
Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay