onsdag 22 maj

Jakt & prylar

Figurerna i fablerna representerar människor och mänskliga dilemman, bara i djurförklädnad. Som Ugglan i tv-serien Fablernas värld. Foto: SVT

I fablernas värld var djuren också mänskor

Fablernas värld var en animerad tv-serie för barn som gjordes i hela 1 640 avsnitt. Den producerades i Nederländerna mellan åren 1968 och 1989. Där utsågs den populära serien år 2005 till tidernas bästa barnprogram på tv.

Avsnitten innehöll vanligen en sedelärande historia. Episoderna inleddes av att rollfiguren Ugglan läste nyheter ur tidningen Fablernas värld. Med några kloka råd och orden ”simma lugnt” avslutade Ugglan programmen. 

Alla djuren i serien hade namn och i inledningens melodi sjöngs frasen ”djuren är väl också mänskor, ja det är just vad de är, i fablernas värld”.

En fabel är en kort berättelse med uppdiktat innehåll. I de olika rollerna finns förmänskligade djur, och handlingen syftar i regel på en sensmoral, en underliggande mening.

 

Mänskliga egenskaper

I fabler är antropomorfism ett utmärkande tema, det vill säga djur, växter eller föremål kan tala och uppföra sig som människor. Man använder djurs tillskrivna egenskaper, det vill säga ugglan är klok, räven listig, tigern modig och så vidare. 

Men man ska komma ihåg att figurerna i fablerna egentligen representerar människor och mänskliga dilemman, bara i djurförklädnad. En poäng som tycks ha gått förlorad.

 

Aisopos

En känd fabelberättare var enligt legenden Aisopos på 500-talet före Kristus. Han var slav, berättade sagor om sina fångvaktare och beskrev vad de gjorde. Men för att inte råka illa ut, omvandlade han personerna till djur. 

Ursprungligen byggde berättelserna i tv-programmet Fablernas värld på bland annat Aisopos fabler.

Lite förenklat kan man kanske säga att dagens naturprogram är som omvända fabler. I stället för att ge människor djurskepnad, får djuren ett slags människoskepnad. 

 

Läs även:

Naturprogram eller bara naturliknande program

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay