söndag 3 mars

Jakt & prylar

Svensk Jakts tävling om bästa jaktlåt har avgjorts. Med mycket stor marginal vinner Hede-trubaduren Peder Persson med ”Halve kua”. Foto: Allan Wallberg / Mostphotos

”Halve kua” den bästa svenska jaktlåten

Svensk Jakts läsartävling för att kora bästa svenska jaktlåten blev en riktig hit. Ett stort antal av våra läsare deltog i tävlingen, och Peder Perssons ”Halve kua” vinner utan konkurrens med nära hälften av rösterna.

Peder Perssons tolkning av Leonard Cohens klassiker Hallelujah är utan tvekan en låt som våra läsare och lyssnare tagit till sina hjärtan. Responsen i vår musikfestival har varit över all förväntan.

Med Halve kua vinner Peder Persson ohotad tävlingen om bästa jaktlåten. Han fick 49,5 procent av rösterna, totalt 365 personer la sin röst på låten.

 

Peder Persson med ”Halve kua” fick nära hälften av alla röster för sin tolkning av Leonard Cohens Hallelujah, på Hedemål.

 

Glad vinnare

– Det är helt otroligt, så sjukt, jag kan knappt fatta att det gått så bra och jag är väldigt tacksam, säger Peder Persson när vi berättar om vinsten.

Låten har också en egen historia.

Peder Perssons tolkning av Leonard Cohens klassiker Hallelujah är utan tvekan en låt som våra läsare och lyssnare tagit till sina hjärtan. Med Halve kua vinner Peder Persson ohotad tävlingen om bästa jaktlåten. Han fick 49,5 procent av rösterna, totalt 365 personer la sin röst på Halve kua. -Det är helt otroligt, så sjukt, jag kan knappt fatta att det gått så bra och jag är väldigt tacksam, säger Peder Persson när vi berättar om resultatet. Låten har också en egen historia. 2012 körde Sveriges Radio Jämtland ett radioinslag som man kallade för "Trubadurerna", där lokala musiker fick chansen att spela upp egna låtar. Det var livesändningar direkt ut i etern och Peder Persson, som då bodde i Hede nära Sveg i Härjedalen, var en av de tillfrågade. - Jag skulle göra tre låtar, och en av dem skulle vara en tolkning på dialekt. Jag försökte först med en låt av Lady Gaga, men då protesterade lokalradion. Sen fastnade jag för Cohens Hallelujah och började tralla på Halve Kua… Resten är skön mix av härjedalsmål, kvicka ordvändingar och en hel del jakt. Det är älgjakt, jägare och ett ämne som passade bra till låten. Inspelningen blev snabbt succé på nätet. - Det är rätt overkligt. Det är den mest efterfrågade låten när jag har varit ute och spelat, och jag tror den är uppe i 380.000 visningar på Youtube, säger Peder Persson. Annars är det norsk Trönderrock och visor som har präglat hans musik. Numera har han "klippt sig och skaffat ett riktigt jobb" och spelar inte längre för publik. - Det är lite dålig tajming och få den här responsen nu, så jag kanske får tänka om, säger Peder Persson. På andra plats i tävlingen hamnade Roger Bäck med Fjälloxen med 11 procent av rösterna tätt följd av trean blev Noice Makers med Ox´n och 10,5 procent av rösterna.

Härjedalstrubaduren Peder Persson och ”Halve kua” har en given plats i jägarnas spellista. Foto: privat

2012 körde Sveriges Radio Jämtland ett radioinslag som man kallade för ”Trubadurerna”, där lokala musiker fick chansen att spela upp egna låtar. Det var livesändningar direkt ut i etern och Peder Persson, som då bodde i Hede nära Sveg i Härjedalen, var en av de tillfrågade.

– Jag skulle göra tre låtar, och en av dem skulle vara en tolkning på dialekt. Jag försökte först med en låt av Lady Gaga, men då protesterade lokalradion. Sen fastnade jag för Cohens Hallelujah och började tralla på Halve kua…

 

Älgjakt och musik

Resten är skön mix av härjedalsmål, kvicka ordvändingar och en hel del jakt. Det är älgjakt, jägare och ett ämne som passade bra till låten.

Inspelningen blev snabbt en succé på nätet.

– Det är rätt overkligt. Det är den mest efterfrågade låten när jag har varit ute och spelat, och jag tror den är uppe i 380.000 visningar på Youtube, säger Peder Persson.

Annars är det främst norsk Trönderrock och visor som har präglat hans musik. Numera har han ”klippt sig och skaffat ett riktigt jobb” och spelar väldigt sällan för publik.

 

Gitarren på hyllan

– Det är lite dålig tajming att få den här responsen nu, så jag kanske får tänka om. Jag får ge mig ut och spela igen, säger Peder Persson.

På andra plats i tävlingen hamnade Roger Bäck och Fjälloxen med 11 procent av rösterna, tätt följd av trean Noice Makers med Ox´n och 10,9 procent av rösterna.

Så fördelades läsarrösterna i tävlingen.

Så fördelades läsarrösterna i tävlingen.

Vinnarna i tävlingen

1 pris, kockkniv: Jenny Norén, Falun.

2–4 pris, styckkniv: Göran Helldén, Bromölla, Magdalena Andersson, Ätran och Albin Ludvigsson.

5–10 pris, hattband: Edvin Rapp, Docksta, Kjell-Åke Sundin, Hede, Erik Rumler, Hallsberg, Karin Almgren, Kvänum, Pierre Göransson, Filipstad och Sven-Inge Blom, Gävle.

Vinnarna kontaktas via mejl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay