fredag 14 juni

Jakt & prylar

Foto: Jan Henricson

En fantastisk bok om koltrasten

Premium

Kan man skriva en hel bok om en enda fågel? Ja visst! Riktigt bra dessutom, som Claes Thor och Torbjörn Arvidsson gjort i Koltrasten, Sveriges nationalfågel.

Koltrasten, Sveriges nationalfågel är en fin bok. På upp mot 200 sidor delar författarna med sig av det man får anta är det samlade vetandet om denna skönsjungare.

Koltrasten har från att ha tillhört de djupa skogarna blivit en av våra mest urbaniserade fåglar, konstateras redan i förordet. Och en av de mest välkända, får vi anta. Inte bara är koltrasten en återkommande gäst vid fågelbordet, utan syns och hörs från trädtoppar, hustak och tv-antenner praktiskt taget överallt.

 

Poetisk

Boken om koltrasten är närmast poetisk. Uppdelad efter koltrastens år i kalendermånader beskrivs fågelns biologi, naturligtvis, men också koltrasten i konsten och litteraturen, i musiken, i folktron och i poesin.

 

Imponerande

Det är något imponerande med människor som tar sig tid att gå på djupet med en företeelse, som inte bara skummar på ytan. Torbjörn Arvidsson och Claes Thor har gjort det med koltrasten och med Avium förlag åstadkommit en rikt illustrerad bok där vi hittar allt om vår nationalfågel, här hemma och utomlands.

Boken kostar 269 kronor om den köps på Naturbokhandeln.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay