Så lyckas du med vargjakten
PremiumDen 2 januari inleds licensjakten på varg. I de områden där det får jagas varg kan det vara bra att dra i gång förberedelserna i god tid inför jakten.
Att lyckas skjuta en eller annan varg kan gå alldeles utmärkt, även om förberedelserna varit knappa.
Men för att fälla många vargar i samma revir krävs mer än tur och slumpen. En bra organisation och stora, sammanhängande marker är förmodligen de två viktigaste faktorerna för en lyckad vargjakt.
För att bli så lite beroende av dessa faktorer som möjligt är det bra att i stället stå väl förberedd när jakten drar i gång.
Här kommer tips att tänka på – och gärna göra klart – innan vargjakten drar i gång.
Stora jaktmarker
Det är så klart väldigt olika hur jakten i grunden är organiserad i de områden där vargjakt snart får genomföras. Allt från stora viltvårds-områden i djupa skogsområden till mindre jaktklubbar i det brutna åkerlandskapet.
Därför är det också svårt att exakt säga hur just ni ska gå till väga för att få ihop er jakt. Men tänk på att tidigt prata ihop er med jaktgrannarna så att ni om möjligt kan få ihop stora, sammanhängande jaktmarker.
Organiserad jakt
Det är egentligen upp till var och en hur man vill jaga varg. Men ensam är oftast inte stark i de här sammanhangen, utan försök att i möjligaste mån organisera er. Exkludera ingen som har jakträtt!
Jaktledare
Jaktledaren har en nyckeluppgift vid vargjakten. Här gäller det att vara strukturerad, planerande och stresstålig samt ha en powerbank till mobilen – det kommer att bli många telefonsamtal.
Däremot kommer jaktledaren förmodligen inte att ha så mycket tid över för att jaga. Ta fram ett bra PM inför vargjakten som kan delas ut och undertecknas av deltagande jägare. Likaså är kartor över jaktområdet bra att kunna dela ut till de som ska jaga.
Gruppledare
Det kan bli ganska många jägare vid vargjakt och alla kommer förmodligen inte att ha så bra lokalkännedom. Gruppledarna ansvarar för att sätta ut passkyttar på säkra och bra pass.
Sätt inte ut några passkyttar innan ni vet i vilket område vargarna är!
Gruppledarna ansvarar också för att samtliga jägare får information om vad som händer i jakten och – inte minst viktigt – att alla jägare följer med hem från skogen när jakten är avslutad.
Spårpatruller
Här har vi ännu en nyckelfunktion vid vargjakt. Spårning bör göras i princip hela dygnet. Vargar hinner långt på bara en timme och eftersom en januaridag är kort gäller det att i möjligaste mån och hela tiden försöka hålla koll på var vargarna befinner sig.
Bäst är det att dela upp arbetet i delsträckor och göra ett schema för vilka som spanar när på dygnet.
Den som spårar måste vara väldigt, väldigt noggrann. Ett missat utspår kan betyda att en jaktdag går om intet.
Sätt gärna granruskor eller spreja i spåren där varg passerat en väg, så att det går att hålla koll på nya spår.
Hundar
Vargjakten har effektiviserats tack vare att man numera regelmässigt jagar med hund.
Inför vargjakten är det viktigt att göra upp med ägare till duktiga jakthundar på varg. För som i all annan jakt effektiviserar duktiga hundar, medan för uppgiften sämre hundar kan förstöra en jaktdag.
Gästjaktkort
Ska fler än jakträttsinnehavare ha möjlighet att jaga varg på er mark? Hur löser ni det? Genom att sälja gästkort (vilka ofta brukar kosta en krona i vargjaktsammanhang) eller att jakträttshavare får ta med en eller flera jaktgäster?
Kom ihåg att det är genom att bjuda in andra man själv ofta får delta någon annanstans.
Lapptyg
Ringa in en såt där du vet att det finns varg och sätt ut lapptyget runt såten.
Lapptyget ska hängas i vargens ögonhöjd. Häng lapptyget så öppet och synligt som möjligt, undvik snårskog. Häng även ut något med jämna mellanrum som luktar människa. Låt naturen bestämma var du sätter upp lapptyget.
Var noggrann med att rulla ut lapptyget i rätt höjd. Häng det synligt och sätt ut passarna 20 till 30 meter innanför lapptyget.
Information och kommunikation
Det är viktigt att hålla sig informerad om kvarvarande tilldelning och annat information som hör vargjakten till. Ett bra hjälpmedel kan vara Supertext där man enkelt kan skicka mass-sms till deltagande jägare. Givetvis ska även kommunikationsradio användas, men radio når inte alltid ut till alla passkyttar.
Information som hundarnas id på pejlhalsbanden kan också vara bra att dela ut till de jägare som är med på jakten.
Var beredda på att medier kommer att ringa. Vem ska ta hand om de mediefrågor som dyker upp?
Sociala medier är en annan sak som kan vara bra att tänka på. Det blir allt vanligare att jaktledningen vid vargjakt vill ”lägga locket på” i så måtto att ingen som deltar vid vargjakten postar några bilder i sociala medier. Bra eller dåligt? Välj själv.
Jaktmotståndare
Jakt på varg väcker känslor. Tänk på förhand igenom hur ni ska agera om det dyker upp aktivister som vill störa och/eller sabotera jakten.
Jägareförbundet har tagit fram en broschyr i ämnet med namnet Så här hanterar du jaktsabotörer.
Ladda hem den och följ förbundets råd.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.