Så flår du och tanar räven

Premium

En fullpälsad räv är väl värd att ta vara på – även om priserna ännu ligger långt under vad som betalades före ­rävskabbens tid.
Dessutom är det mycket enklare att flå en räv i dag jämfört med förr. Här visar vi hur du gör för att flå och tana en räv.

Under rävboornas tidevarv skulle både bak- och framtassar följa med skinnet. Alla tår fick krängas ur och klippas av först vid klo­lederna. I dag är det ingen som frågar efter rävens tassar. Inte heller underkäken behöv­er flås ända ut. Allt detta underlättar väsentligt själva flåningsarbetet.

Ett gott råd är att pälsa av ­räven ­direkt när man kommer hem från skog­en; den är då ännu ­halvljummen. Om tiden inte räcker till går det ­också utmärkt att frysa ner räven eller rävarna tills den dag ljuset öppnar sig i almanackan. Då är det bara att tina upp kropparna och sätta i gång. Betänk dock att en frusen räv behöver ligga minst ett dygn i rumstemperatur för att tina upp ordentligt.

 

Viktigt att skrapa

När räven är flådd ska skinnet först skrapas; ett moment som jägarna brukar slarva med. En så kallad skrapstock är ett bra hjälpmedel. Proffsen brukar också använda någon form av skinnsträckare, som gör att skinnet sitter stramt på skrapstocken. Då går arbetet mycket lättare.

Det är viktigt att få bort fettet längst ner på skinnet. Allt blod på hårsidan ska också avlägsnas. Enklast är att helt enkelt spola bort eventuella blodfläckar med kallt vatten. Har blodet torkat kan det kammas bort.

En skjuten räv är ofta blodig kring huvudet. För att skinnet inte ska blodas ner under flåningen kan man trä en plastpåse med sågspån över rävens huvud. Påsen fästes med en gummisnodd runt rävens hals.

Därefter ska skinnet sättas på tanan. Bäst resultat får man om man använder en modern, måttriktig tana med luftkanaler. Sådana säljs bland annat av Jägareförbundet Västerbotten.

Även här har skinnhanteringen förenklats betydligt jämfört med förr. Då skulle ett rävskinn tanas med köttsidan utåt för att sedan vändas efter att det torkat. Att kränga ett torkat skinn ut och in är dock inte enkelt och metoden medförde ofta rivskador. Dessutom var det lätt hänt att pälshåren smutsades ner när det fett som fanns kvar i lädret frigjordes av handvärmen.

 

Hårsidan utåt

I dag tanas ett rävskinn rättvänt, det vill säga med hårsidan utåt, från första början. Innan skinnet sätts på tanan ska också eventuella hål eller revor sys ihop med vanlig nål och tråd.
Trä sedan skinnet på tanan och se till att det sitter rakt. Frambenens utstickande ”tuttar” stoppas tillbaka in i skinnet.
Låt pappret följa med när skinnet torkat och tas av tanan. Kamma sedan upp det ordentligt med en ­vanlig hundkam, häng upp det fritt och låt det torka ytterligare några dygn.
Ett korrekt skrapat, tanat och torkat skinn ska prassla som papper, när det är färdigt för försäljning. Ett färdigbehandlat skinn kan även frysas ner i avvaktan på bättre skinnpriser.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay