torsdag 13 juni

Jakt & prylar

Bengt Nordström med Strajk som drev fram sin första björn. Foto: Privat

Strajk ordnade jackpott på björnpremiären

Premium

Björnjägarna utanför Ånge i Västernorrland lyckas med sin björnjakt.
Bengt Nordström och hans jaktkamrater började björnjakten på Byberget som är ett känt björntillhåll. Det visade sig vara rätt val.

Bengt Nordström miste sin finnstövare Eilert för ett tag sedan, som var en duktig rovdjurshund. Han ville därför ha en ny rovdjurshund och valde därför att importera en treeing walker som ersättare för sin finnstövare.

Strajk, som den nya hunden heter, kom för ett år sedan. Under lodjursjakten i våras gjorde Strajk bra ifrån sig och på björnjaktens första dag väntade premiären för jaktlaget i Byberget.

 

Tog spåret

Strajk blev släppt där jägarna misstänkte att en björn hade varit. Han tog villigt an ett spår. Efter 20 minuter kom upptaget och det blev drev. Björnen valde att hålla sig runt i berget och det var ömsom drev och gångstånd under jakten. Ibland hördes det att björnen frontade hunden med några ståndskall som följd, men den stod aldrig stilla någon längre tid så att hundföraren kunde börja smyga på ståndskallet.

– När Strajk hade jagat björnen i cirka tre, fyra kilometer kom den till en passkytt och när han fick ett bra läge så sköt han björnen. Skytten stod på ett pass där hans far för övrigt sköt sin sista älg innan han gick bort och nu fick sonen skjuta sin första björn där också, berättar en nöjd Bengt Nordström.

 

Daniel Jerfström som fått skjuta sin första björn på passet där hans far fick skjuta sin sista älg. Foto: Privat

Björnen blev senare besiktigad av länsstyrelsen och polis. Under besiktningen fick de samtal om ytterligare en skjuten björn, vilket gjorde att de direkt efter det jobbet fick åka till byn Överturingen där Stefan Jonsson fick skjuta en björn för sin unga gråhund från den finska kenneln Rajbackens Ikko.

Där gjordes också en ny besiktning av länsstyrelsen och polisen med godkänt resultat här med.

 

Rajbacken Ikko med sin första björn. Foto: Privat

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay