En lycklig Tommy Nordlander med sitt lodjur. Treeing Walker stövaren Strajk och i mitten hundföraren Bengt Nordström med blandrasstövaren Harry. Till höger Erik Norling. Alla lika nöjda och glada efter många dagars slit under lodjursjakten. Foto: Privat

Premium: Se när sista lodjuret på tilldelningen fälls

Premium

Sista lodjuret på årets licenstilldelning i Sverige sköts under söndagen i Västernorrland. 68 av en licens på 67 djur har fällts, efter en överskjutning i Jämtlands län. Jakten på lodjuret filmades av jägarna i Drevberget utanför Sundsvall.

Sista lodjuret på årets tilldelning sköts igår efter sjutton dagars spårning och jakt på olika lodjur. Lodjuret sköts i Sundsvalls kommun av ett jaktlag på Drevberget.

Återigen var det Bengt Nordström och hans bägge hundar Treeing Walker Strajk och blandrasstövaren Harry som drev lodjuret i pass.

 

Svår jakt

Det sex man starka jaktlaget har haft stolpe ut under lodjursjakten, med lodjur som lurat hundarna och en rad andra olyckliga faktorer. Men sådan är lodjursjakten och jägarna kämpade på.

På den sjuttonde jaktdagen lyckades det äntligen för jaktlaget. Man lyckades få till en ring runt inspåret på ett mindre lodjur och jägarna postade ut.

Hundföraren Bengt Nordström släppt den äldre stövaren Harry, och när lodjuret var lokaliserat släpptes också ungstövaren Strajk på löpan.

– Jag stod efter en väg och efter ca 30–45 minuters jakt så kom det ett lodjur på vägen. När jag fick ett bra läge så sköt jag och det dog direkt, berättar Tommy Nordlander.

Lodjuret var en hane som vägde 13 kilo.

 

 

Lojakten avslutad

I och med att det lodjuret blev skjutet var hela licensen fylld i Västernorrland som hade en tilldelning på 8 stycken lodjur.

Det var också det sista lodjuret på årets licensjakt i Sverige, även om det finns en möjlighet att jägarna i Örebro län kan få möjlighet till jakt på ytterligare ett lodjur.

Länsstyrelsen i Örebro har överklagat ett beslut om lodjursjakten i Örebro län, där licensen på tre djur minskades till två djur.

Ärendet ligger för prövning hos kammarrätten i Sundsvall.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay