lördag 25 maj

Jakt & prylar

Publicerad 2 augusti 2018 - 14:42

Finns det något bättre än att i en ljum och stilla Smålandskväll få vittja sina kräftburar? Foto: Martin Sahlberg

Somrigt kollo med jakt och fiske

Barnen som i början av juli tillbringade en helg på Högsby jaktvårdskrets sommarkollo fick vara med om ett par dagar utöver det vanliga. Många roliga och spännande aktiviteter genomfördes.

Sommarkollot för ungdomar pågick från lördag morgon till söndag eftermiddag 7–8 juli. Mycket stod på agendan under dagarna.

Lördagen började med orienteringskunskap där orienterare från Berga SOK lärde ut orienteringens grunder. Deltagarna fick först ett teoripass inomhus för att senare gå ut i terrängen och använda sig av sina nya kunskaper då de skulle leta upp 13 kontroller.

Vart ska vi? En liten orientering ställer Julia, Junia och Sofia på prov. Foto: Martin Sahlberg

Fiske och luftgevär

Dagen fortsatte med fiske, femkamp, luftgevärsskytte och snickrande av fågelholkar och iläggning av kräftburar. Fisket var mycket bra då det drogs upp många fina fiskar.

Givetvis blev det livliga diskussioner om vem som hade fått mest fisk och vem som hade fått störst fisk. Precis som det ska vara.

När klockan släcktes på kvällen tog det bara en kvart så var det knäpptyst och alla sov. Det tar på krafterna att vara på kollo.

Vad är en sommar utan mete? Foto: Martin Sahlberg

Uppskattat brandbesök

Aktiviteterna fortsatte på söndagsmorgonen med att kräftburar vittjades och fågelholkarna som tillverkats på lördagen sattes upp på lämpliga träd.

Därefter kom brandkåren från Fliseryd på ett uppskattat besök. Brandmännen hade med sig en brandbil och barnen fick titta på all utrustning som finns i bilen och som en brandman måste ha på sig.

Brandkåren pratade brandsäkerhet, framför allt i hemmet, om till exempel vad för saker man ska ha hemma i form av brandvarnare, samlingsplats och liknande.

Brandkåren besökte sommarkollot och visade sin spännande utrustning, och berättade om hur försiktig man måste vara med elden. Foto: Martin Sahlberg

Nya kompisar

På eftermiddagen åkte hela gänget till Skogens IF där ledare från klubben visade deltagarna hur man skjuter pilbåge. Vi började med att gå igenom grunderna inomhus och skjuta på tavla. När vi gjort det ett tag så fick barnen gå ut och prova på att skjuta mot 3D-figurer.

Husrum för deltagarna på kollot var Grönskogs skola. Där lagade vi mat under fältmässiga förhållanden.

Mat smakar nästan alltid bäst ute i det fria. Foto: Martin Sahlberg

När vi summerade kollot på söndag eftermiddag hade en del av deltagarna varit med om nya saker och fått med sig nya erfarenheter och nya kompisar.

Vi som ledare tycker att allt hade gått enligt planerna och att kollot varit lyckat. Ett stort tack till alla som varit med och hjälpt till för att göra det möjligt.

Martin Sahlberg

 

Vid ett besök på Skogens IF fick barnen prova på att skjuta med pilbåge under skickliga instruktörers ledning. Foto: Martin Sahlberg

Alla, även de minsta, hjälpte till med matlagningen. Foto: Martin Sahlberg

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jaktmarker på Annonstorget

  Jägartips
  Tipsen du inte kan vara utan
  Lindroth testar vapen
  Ulf Lindroth testar och tipsar
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  Läsarnas jakter
  Läs om läsarnas jaktlycka

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay