onsdag 19 januari

Jakt & prylar

Publicerad 31 juli 2019 - 10:43

Rävarna på loftet fann sig väl tillrätta trots att det i huset fanns både hund och människor. Bilden är ett montage. Foto: Gunnar Kjellin

Rävar på loftet

Premium

Tomtar på loftet har man ju hört talas om, men rävar? Jodå, det förekommer. En hel kull faktiskt, berättar jägaren och viltvårdaren Gunnar Kjellin.

Det här är en liten men sann, historia från Nordsjälland. Vi hyr en del av en gammal ”skånelänga” 30 km väster om Helsingör. I höstas tog räven nästan alla våra juleänder (ankor) och i vintras hade vi en skabbräv inne i häststallet flera gånger.

I år, vid påsktid, började vi höra märkliga ljud uppe från kallvinden, särskilt mycket rakt ovanför vårt sovrum. Man kunde höra djur som sprang omkring, och också fågelliknande ljud när det blev riktigt intensiv verksamhet där uppe.

 

Räv, inte mård

Jag var övertygad om att det var en kull med ”husmår” som stenmård heter i Danmark och som är vanligt förekommande.

Jag tog med en viltkamera hemifrån som monterades på vinden, och döm om min förvåning när det visade sig vara både en vuxen räv, och flera valpar på bilderna.  Uppe på vinden, i ett bebott hus!

Vi har noterat att det gått åt väldigt mycket kattmat i garaget. Där finns också trätrappan som leder upp till loftet. Där har tydligen räven sprungit åtskilliga gånger de senaste veckorna, trots hund i huset, och sällan lugn och ro.

 

Dags att regulera

Jag försökte hitta rävens lya, men lyckades inte. Någon hålighet har den funnit, för det finns i princip inget bråte där uppe under halmtaket.

Rävar i husgrunder är ju inte helt ovanligt, men rävar på loftet har jag aldrig hört talas om tidigare!

Vi får nog försöka ta undan dem – regulera, som danskarna säger.

 

Gunnar Kjellin

Borensberg

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Har fått lite frågor om hur jag tycker sparken fungerar för att aktivera mina hundar och måste säga att jag är hel nöjd med den, jag valde den som heter kickspark Max för att den passar mig som är lite längre så att jag inte behöver stå allt för framåt lutad.
Den är även utrustad med bromsar och snö medar.
Både husse och hundar är nöjda med köpet och jag kan rekommendera den starkt för konditions träning för era hundar😀

Kan ju skriva det också att jag inte är på något sätt sponsrad😀

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#gråhund #norskälghundgrå #älgjakt #garmin #astro320 #vorn #hunter #photography #jakt #jakthund #norrland #norrbotten #nikon #ambassadörsjakten #alaskaelk1795 #jaktnörd #jaktliv #food #jagd #forest #nature #outdoors #hunting #svenskjakt #moosehunting #hunt #norwegianelkhound
#esla #frånskogtillbord #fordrangerwildtrak
...

En orre vart det #blackgrouse #birdhunting #winterhunting #svenskjakt #blaserr8 #barnsttsx #härkila #vitablixten #zeisshunting #vortexoptics #jaktiaåkersberga ...

Vissa dagar önskar man att man stannat kvar i sängen.. Sacko fick upp samma jäkla rådjur som han haft tufft med stora delar av säsongen, drar iväg direkt! Och idag blev det en rejäl jäkla sväng! Tillslut efter ett antal timmar och misslyckande att koppla kom sacko tillbaka till rätt mark, då fick han upp en hare som jag såg vid ett tillfälle men valde då att koppla han då han redan fått ett antal mil i benen! Vissa dagar har man verkligen lust att ge upp, men fint väder fick vi iaf, och sacko har fått göra det han älskar, så man ska väl inte klaga!
.
.
.
.
#drevjakt #jaktmeddrever #drever #jakt #rådjursjakt #deerhunting #svenskjakt #jaktmedhund #garmin #beretta #teamklass #klasshund #klassfoder #färskfoder
...

Into the wild - into the sunrise. 🙌
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #fritidvildmark #thegreatoutdoors #outdoors #outdoorslovers #nature #naturephotography #wilderness #taiga
#swedishlapland #lifeinswedishlapland #norrbotten #sweden #swedenimages
#winter #lifebelowzero #swedishwinter
#arctic #arcticcircle #polarcircle svenskjakt jagareforbundet swedishlapland fritidvildmark nordichunter
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay