lördag 20 april

Jakt & prylar

Rävarna på loftet fann sig väl tillrätta trots att det i huset fanns både hund och människor. Bilden är ett montage. Foto: Gunnar Kjellin

Rävar på loftet

Premium

Tomtar på loftet har man ju hört talas om, men rävar? Jodå, det förekommer. En hel kull faktiskt, berättar jägaren och viltvårdaren Gunnar Kjellin.

Det här är en liten men sann, historia från Nordsjälland. Vi hyr en del av en gammal ”skånelänga” 30 km väster om Helsingör. I höstas tog räven nästan alla våra juleänder (ankor) och i vintras hade vi en skabbräv inne i häststallet flera gånger.

I år, vid påsktid, började vi höra märkliga ljud uppe från kallvinden, särskilt mycket rakt ovanför vårt sovrum. Man kunde höra djur som sprang omkring, och också fågelliknande ljud när det blev riktigt intensiv verksamhet där uppe.

 

Räv, inte mård

Jag var övertygad om att det var en kull med ”husmår” som stenmård heter i Danmark och som är vanligt förekommande.

Jag tog med en viltkamera hemifrån som monterades på vinden, och döm om min förvåning när det visade sig vara både en vuxen räv, och flera valpar på bilderna.  Uppe på vinden, i ett bebott hus!

Vi har noterat att det gått åt väldigt mycket kattmat i garaget. Där finns också trätrappan som leder upp till loftet. Där har tydligen räven sprungit åtskilliga gånger de senaste veckorna, trots hund i huset, och sällan lugn och ro.

 

Dags att regulera

Jag försökte hitta rävens lya, men lyckades inte. Någon hålighet har den funnit, för det finns i princip inget bråte där uppe under halmtaket.

Rävar i husgrunder är ju inte helt ovanligt, men rävar på loftet har jag aldrig hört talas om tidigare!

Vi får nog försöka ta undan dem – regulera, som danskarna säger.

 

Gunnar Kjellin

Borensberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay