Christer Johanssons tusende räv föll på åteln som är en riktig rävmagnet. En åtel ska ligga vid en rävväxel och fyllas på med mat så gott som dagligen under jaktsäsongen. Foto: Jan Henricson

Med tusen rävar på skottlistan

Premium

Det tog sin tid men nu har predatorjägaren Christer Johansson nått målet. I början av december sköt han sin tusende räv. Samma natt passade han på att ta ytterligare tre rävar.

För Christer Johansson i Nye utanför Vetlanda har jakten på predatorer alltid varit det han helst ägnar sig åt. Sin första räv sköt Christer när han var 15 år och nu, 46 år senare, föll nummer tusen.

– Det var ett mål jag satte upp för flera år sedan, att jag skulle skjuta tusen rävar innan de gräver ner mig. Och nu är jag där.

En rävkull kan äta ett ton bytesdjur!

För Christer Johansson har jakten på predatorer i allmänhet och räv i synnerhet alltid varit nummer ett. Så har det varit sedan han kalla vinterkvällar tog mopeden för att köra till sina farföräldrars gård och vaka räv från deras ladugård.

– Där fanns också min farbror som var min och mina bröders läromästare. Det var han som väckte mitt jaktintresse.

 

Tusentals kråkor

När Christer Johansson berättar om sin rävjakt talar han varmt om det vackra villebrådet, som han har stor respekt för. Men intresset för predatorjakt är bredare än så, och tack vare Christer har småviltet i trakten också befriats från hundratals grävlingar, mårdar och minkar.

 

Tusentals kråkor

– Mink har vi nästan ingen kvar längre. Jag vet inte vad det beror på, men kanske har fällfångsten bidragit, säger Christer som i stort sett lägger all tid han har över för jakt på predatorerna. Rådjur, vildsvin och älg kommer i andra hand.

Utöver de små rovdjuren har tusentals kråkor fångats i Christers norska kråkfällor. Och på senare år har han också bidragit till att mildra problemet med kajor i omgivande tätorter genom att utveckla metoder för att utnyttja de norska kråkfällorna till omfattande kajfångst.

 

Mata och mata

De flesta rävarna har fällts under vakjakt vid åtel. Alla som någon gång har vakat på räv förstår vilket oändligt tålamod som krävs och hur mycket tid som går åt för en sådan viltvårdsinsats.

– Jag har tagit 350 rävar i tunnelfälla, berättar Christer när han bläddrar i jaktdagboken där allt är noga bokfört. En är skjuten på drevjakt, när vi jagade rådjur faktiskt, några på nyslagna vallar i augusti, men de allra flesta har jag fått när jag vakat.

 

Predatorjakten är och har alltid varit en passion för Christer Johansson i Nye. Och det är klart, utan ett glödande intresse tar man inte tusen rävar. Foto: Jan Henricson

Enligt Christer Johansson är det inte särskilt svårt att lyckas med vakjakten. Jägaren behöver en bra rävväxel, en plats att sitta på där det inte blir alltför kallt och obekvämt, och så gäller det att mata, och mata igen.

 

”Under säsongen gäller det att fylla på åteln, helst dagligen. Jag skär slaktrens i småbitar, men det fungerar också med hundmat.”
– Christer Johansson

 

– Grundåteln är viktig för att dra in rävarna. Det kan vara ett vildsvinsskinn med skallen kvar eller ett älghuvud. Grundåteln kan pålas fast, men jag brukar låta den ligga löst. Släpar räven i väg med skinnet eller skallen drar jag tillbaka det. Under säsongen gäller det att fylla på åteln, helst dagligen. Jag skär slaktrens i småbitar, men det fungerar också med hundmat.

 

Djur som rör sig

Christer börjar underhålla åteln i september och håller på jaktsäsongen igenom. Under sommaren ligger åteljakten nere. Vakgluggen har han i en ladugård där det finns ungdjur, vilket är en fördel då rävarna vänjer sig vid ljuden djuren ger ifrån sig.

Webb-tv: Se när räv dödar rådjurskid

Han sitter inte på måfå, utan när han får indikationer på att det går rävar på åteln. Det kan vara att maten är uppäten, att grundåteln dragits i väg eller spår i snön.

I runda slängar skjuter han 30 rävar om året på sin favoritåtel.

– Sedan vi fick åtelkameror har jag också en sådan uppsatt där rävarna växlar in på vallen där jag har min åtel, och det har förstås underlättat, säger Christer.

 

Flera rävar på samma natt

Bästa tiden att vaka är från cirka klockan tio på kvällen fram till två-tre och ibland till klockan fyra på natten. För den som är ihärdig blir belöningen spännande jakt på ett vackert villebråd.

– Inte sällan blir det mer än en räv. Om jag skjuter en räv får den ligga tills det är tid att åka hem. Ofta kommer det en, två eller tre till, säger Christer Johansson.

Lindroth tipsar: Så skjuter du rödräv på ripfjället

Han skjuter med sin väl brukade Kricostudsare i kaliber 6,5 millimeter, som han haft sedan han var 19 år. Under åren har han bytt träkolven till en i laminat, med ställbar kolv. Ett kikarsikte med belyst hårkors fullbordar utrustningen.

– Det finns fast belysning på ladugården, och jag skjuter rävarna på ungefär 60 meter. Det blir sällan längre håll än så.

 

Fortsätter ett tag

Trots att målet på tusen rävar nu är nått har Christer Johansson inga planer på att trappa ner. Antagligen blir det tvärtom då han funderar på att gå ner i arbetstid, och i vilket fall är det om ett par år dags för pension.

– Det kändes nästan lite sorgligt, lite tomt, när jag nådde målet jag satt upp. Men jag har ett sådant starkt intresse för predatorjakten och rävjakten att jag fortsätter ett tag till, säger Christer Johansson anspråkslöst.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay