tisdag 25 juni

Jakt & prylar

Publicerad 9 oktober 2018 - 11:29

Jaktglädje för Matilda Elf när hon fällde sin första älg. Foto: Privat

Jaktglädje för Matilda Elf när hon fällde sin första älg. Foto: Privat

Matilda – en historisk älgskytt

På den tredje älgjakten kom de i pass. Älgarna.
Här skriver jägaren Matilda Elf om upplevelsen hon hade när hon fällde sin första älg. Det var även den första älgen som fälldes av en kvinnlig jägare i jaktlaget på knappt 100 år!

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning
Matilda Elf.

Matilda Elf.

Jag heter Matilda Elf, är 25 år gammal och är nygift med min fru och tillsammans har vi en dotter. Vi ägnar mycket tid åt att vara ute i naturen tillsammans och jag försöker även vara på min farfars jordbruk så mycket det går.

Till vardags jobbar jag som kyrkomusiker. Mitt yrke är både konstnärligt och socialt och därför är det så viktigt att fritiden får bli något annat. Utelivet är alltså helt perfekt. Jag tog jägarexamen för tre år sedan, sköt upp på älgbanan ett år senare och är en nybörjare i sammanhanget. Innan dess har jag gått med en del på jakt, vuxit upp i en jagande släkt, sett jakten på nära håll och alltid levt nära naturen.

 

Tredje älgjakten

I år är det min tredje älgjakt med egen bössa, drygt två år efter fullständig jägarexamen. Förra året blev det inte mycket jagat då jag hade en tio veckor gammal bebis, men jag var ute de timmar som gick mellan amningarna. Hann samla på mig erfarenheten hur det är att sitta på pass i 19 sekundmeters blåst och regn och pumpa bröstmjölk, men inte mycket annat.

I år var jag därför supertaggad på att kanske få chans att skjuta min första älg. Dottern har hunnit bli drygt ett år och jag kan unna mig några dagar i skogen. Hon har fått vara med på ryggen när vi röjt pass och tittat till, men ännu får hon vänta lite innan hon får hänga med på jakt.

 

”En älgjägares dagbok”

Vi är ett litet jaktlag och vi var sex personer som samlades på premiärmorgonen. Jag lottades till ett pass där det skjutits en hel del genom åren. Ett pass med fin utsikt i 180 grader, öppet och fint. På väg till passet smög jag på fem vackra rådjur som betade bredvid mitt pass, men sedan blev det lugnt. Efter fyra timmar i stillhet hade min morgon i princip sett ut som ”En älgjägares dagbok” och jag var kissnödig, frusen så fingrarna var stela, hade slut på kaffe och bara trånade efter att jaktledaren (som gått förbi mig för en timme sedan och nu var på motsatt sida om byn med hunden) skulle bryta för lunch. Hade tagit på mig vantarna och tänkte ”ja ja, skitsamma, snart börjar jag packa ihop”.

 

Fyra vackra djur

Då kom de.

Fyra vackra djur i full fart från sidan, cirka 200 meter från mig. Räknar till två kalvar i samma storlek och antar att de är dubbelkalvar till det ena av de två vuxna hondjuren som går med. Tänker att en av kalvarna får jag ta. De stannar 100 meter ifrån mig, stökar runt, dricker i ett dike. Jag andas och inväntar ett bra läge, en av kalvarna ställer upp sig fint och jag tittar i vad som känns som en evighet tills jag känner mig säker och trycker av. Alla fyra rusar vidare och jag känner mig missmodig.

Bom?

Foto: Privat

Nä, jag vet att jag skjuter bra och att jag inte vinglade. Hunden kommer till slut och vi spårar upp den fina kvigkalven som ligger med ett perfekt lungskott 100 meter från skottplatsen.

Lycka! Historiskt ögonblick i Snatra jaktklubb – laget har nära 100 år på nacken och jag är den första kvinnliga jägaren på alla år, som nu dessutom skjutit sin första älg. En dag att minnas för livet.

 

Matilda Elf

Berätta om din jakt

Har du också varit med om en spännande, rolig eller annorlunda jaktupplevelse? Mejla text, bilder och eventuellt filmklipp till oss på webbredaktionen@svenskjakt.se så kan ditt bidrag komma att publiceras på Svenskjakt.se

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Vapen till salu på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jaktmarker på Annonstorget

  Jägartips
  Tipsen du inte kan vara utan
  Lindroth testar vapen
  Ulf Lindroth testar och tipsar
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  Läsarnas jakter
  Läs om läsarnas jaktlycka

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay