Klingande hardrev på lyckad jakt för unga nya jägare
PremiumPlötsligt kommer upptaget. Efter två timmars sök har stövaren äntligen lyckats finna den hårt tryckande vintervita skogsharen. Den mörka, tysta skogen fylls av ett klingande, gladlynt drev som kan få vilken nybliven jägare som helst att falla pladask för stövarjakt. Det var också vad som skedde denna helg.
Skogsharen trycker hårt i sin lega när den blivit vit och det fortfarande är barmark. Och det är inte så konstigt. Haren lyser upp likt ett litet lakansklätt spöke mot den mörka novembervegetationen.
Den finska stövartiken Långsjölidens Zelda får slag nästan direkt som ägaren Axel Nordberg, Bredåker, släpper lös henne på det lilla hygget. Hon följer harens nattraj i den frostnupna mossan.
Den här helgen har Jägareförbundet Boden och Unga jägare arrangerat harjakt för ungdomar och nya jägare. Ett tiotal förväntansfulla jägare samlades tidigt på morgonen mitt i byn Seskarö som ligger i Haparanda skärgård. Efter en genomgång delades gänget upp i två grupper innan avfärd ut mot jaktområdena.
Anders Calderäng, en av vägvisarna på Seskarö, berättar att terrängen kan sätta käppar i hjulen för en orutinerad stövare. På Seksarö löper flera skogsbilvägar som haren gärna nyttjar samt rullstensåsar med stenig och blockig terräng för att inte tala om den steniga strandlinjerna mot havet. Seskarö är med andra ord en utmaning för en harhund.
Simon Uusitalo från Luleå valde att följa hundföraren Axel Nordberg.
– Det här är första riktiga harjakten för mig. Det ska bli spännande att pröva på en ny jaktform, säger han medan vi väntar på att Zelda ska hitta haren.
Nära stranden, bland stenar och sly, ligger haren. Det blir ett härligt upptag och drevet klingar fint i skogen. Haren springer rakt mot elden där resten av gänget sitter.
Axel tittar på pejlen och ser att den kommer springa rakt i famnen på passarna.
Det dröjer inte länge förrän vi hör smällen.
Axel pratar med Anders Calderäng och får reda på att haren är fälld.
Vi vandrar upp mot elden och där möter vi en glad skytt. Eric Haara, 26 år från Haparanda, stod på rätt plats när haren kom. Han jagar i vanliga fall mest skogsfågel med stående fågelhund.
Vi får rapporterar om att det andra gänget också har drev och efter lite svart skogskaffe åker vi för att ansluta till den andra gruppen.
Där har nu Andreas Nordlunds finska stövartik fått igång en hare som buktar snävt i ett tätt skogsparti nära havet.
”Vi gjorde en liknande grej i fjol. Det här är också ett arrangemang som fungerar rätt bra trots corona-tider.”
Andreas Nordlund
Andreas är ungdomsansvarig i Boden och är den som ligger bakom arrangemanget.
– Vi gjorde en liknande grej i fjol. Det här är också ett arrangemang som fungerar rätt bra trots corona-tider.
Harklockans Finn-Akki, som Andreas stövare heter, gör skäl för kennelnamnet. Drevet flyter på som en klocka och Andreas går mot drevet med några passare. Han ber Tina Nilsson ställa sig att passa där han vet haren brukar passera. Bara ett par minuter senare kommer drevharen i pass och Tina får fälla sin första hare. Tidigare i höst fällde hon sin första älg.
Det blev en lyckad start på helgen. Söndagen, då arrangemanget flyttade till jaktmarker nära Vojakkala, bjöd också på drev och en skjuten hare.
– Alla tre hundarna, två stövare och en drever, drev hare. Det blev en mycket lyckad helg med nöjda deltagare. Extra kul att alla verkligen tyckte om jaktformen, harjakt med stövare. Några tyckte det var så roligt och spännande att de förmodligen kommer skaffa egna harhundar. En del sade att det här var den roligaste jaktformen de varit med om, säger Andreas Nordlund.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.