söndag 10 december

Jakt & prylar

Ett fästingbett har gjort att jag drabbats av köttallergi och inte längre kan njuta av viltköttet jag tar hem från skogen, skriver Krister. Foto: Marie Gadolin & Kenneth Johansson

Jag kan inte äta det läckra viltköttet längre

Jag är en entusiastisk vildsvinsjägare och älskar både kött, vin och matlagning i alla dess former. En saftig biff eller fläskytterfilé med tillbehör som rotfrukter och en gräddig rödvinssås. Men nu är det slut med att äta sådana läckerheter.

Jag har haft magproblem i 10–15 år, kort förvarning är en något mindre detaljerad beskrivning. Problemen kommer bara några gånger per vecka,och har inte gått att härleda till någon form av födoämne. Jag har uteslutit olika saker som laktos, alkohol och gluten utan framgång.

Så, under semestern läste jag av en händelse om fästingbett, som kan ge köttallergi.

Min husläkare hörde av sig strax efteråt – jag nämnde artikeln.

 

Förändrad livsstil

Blodprov resulterade i ett positivt resultat. Jag är allergisk mot alfa-gal, som finns i alla däggdjur och fästingar. Dock inte hos apor och människor.
Alfa-gal finns också i animaliskt gelatin (vanligt i godis) samt i mjölkprodukter.

Nu, 55-år gammal, måste jag inse att mitt liv är förändrat. Magen är nu stabil – med en förändrad livsstil. Numera kan jag endast äta fågel, fisk och skaldjur och inte det läckra viltköttet. En ny meny i vardagen.

Jag har alltid sagt: Jag kommer aldrig skjuta ett djur jag inte ska äta upp. Men i stället får min familj och mina vänner njuta dessa fantastiska gåvor från naturen utan mitt deltagande i annat än matlagningen, vilket fortfarande är ett stort intresse.

 

En magnet

Har du problem med magen – utan att förstå varför, be om ett test. Den här typen av allergi är vanligast hos människor med blodgrupperna A eller 0.

Allergin är ovanlig och svår att hitta. Väldigt få människor får diagnosen, men med ökningen av fästingar kan man drabbas. Jag har haft borrelia tre gånger – är en riktig fästingmagnet.

 

Krister

Kungsbacka

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay