onsdag 22 september

Jakt & prylar

Publicerad 27 augusti 2021 - 06:00

Ett fästingbett har gjort att jag drabbats av köttallergi och inte längre kan njuta av viltköttet jag tar hem från skogen, skriver Krister. Foto: Marie Gadolin & Kenneth Johansson

Jag kan inte äta det läckra viltköttet längre

Jag är en entusiastisk vildsvinsjägare och älskar både kött, vin och matlagning i alla dess former. En saftig biff eller fläskytterfilé med tillbehör som rotfrukter och en gräddig rödvinssås. Men nu är det slut med att äta sådana läckerheter.

Jag har haft magproblem i 10–15 år, kort förvarning är en något mindre detaljerad beskrivning. Problemen kommer bara några gånger per vecka,och har inte gått att härleda till någon form av födoämne. Jag har uteslutit olika saker som laktos, alkohol och gluten utan framgång.

Så, under semestern läste jag av en händelse om fästingbett, som kan ge köttallergi.

Min husläkare hörde av sig strax efteråt – jag nämnde artikeln.

 

Förändrad livsstil

Blodprov resulterade i ett positivt resultat. Jag är allergisk mot alfa-gal, ett protein som finns i alla däggdjur och fästingar. Dock inte hos apor och människor.
Proteinet finns också i animaliskt gelatin (vanligt i godis) samt i mjölkprodukter.

Nu, 55-år gammal, måste jag inse att mitt liv är förändrat. Magen är nu stabil – med en förändrad livsstil. Numera kan jag endast äta fågel, fisk och skaldjur och inte det läckra viltköttet. En ny meny i vardagen.

Jag har alltid sagt: Jag kommer aldrig skjuta ett djur jag inte ska äta upp. Men i stället får min familj och mina vänner njuta dessa fantastiska gåvor från naturen utan mitt deltagande i annat än matlagningen, vilket fortfarande är ett stort intresse.

 

En magnet

Har du problem med magen – utan att förstå varför, be om ett test. Den här typen av allergi är vanligast hos människor med blodgrupperna A eller 0.

Allergin är ovanlig och svår att hitta. Väldigt få människor får diagnosen, men med ökningen av fästingar kan man drabbas. Jag har haft borrelia tre gånger – är en riktig fästingmagnet.

 

Krister

Kungsbacka

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

1 av gårdagens grisar vart en fin herre🐗

#grsriflestocks #nordichunter #hunt #hunter #jakt #jägare #jaga #tikka #tikkarifles #tikkafirearms #rifles #normahunting #lapua #norma #wildboar #wildboarhunting #huntinglife #normanowitsuptoyou #frånskogtillbord #viltkött #swedenhunting #riflehunting #vildsvinsjakt #vildsvin #stalonsilencer #jagd #jaktärjakt #härkila #svenskjakt #dinjaktbild
...

Family ☀️ #family #familyphotography #deer #kronhjort #deers #wildanimals #vildadjur #nature #nordicnature #scandinaviannature #lovenature #naturelover #canonnature #canonnaturephotography #hunting #deerhunting #svenskjakt #jägarförbundet #sverigenatur #lateevening #jagd #jägermeister #naturkompaniet #fjällräven ...

Ett minne för livet 2.0. Bocken som jag sköt den 16:e augusti 2021 är nu monterad. Skölden är av marmor (Brännlyckemarmor) från markägaren som bryts bara ett stenkast från där jag sköt bocken. Lite nördigt men som sagt ett minne för livet. #bockjakt2021 #brännlyckemarmor #svenskjakt #husqvarna1640 #normaoryx ...

Kronhjort i mosskanten

#kronhjort #reddeer #stag #halleberg #hunneberg #jakt #svenskjakt #jaktjournalen #klövilt #kronvilt #ttelaläsarbild #nature #naturephotography #natur #visittv #reddeerphotographer #wildlife
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay