tisdag 28 januari

Publicerad 9 juni 2014 - 09:58

Grymt lyckad utbildning i vildsvinsjakt

Hela gänget vid skjutbanan. Foto: Jörgen Sundström

Tio ungdomar från Hälsingland for till Uppland för en utbildning i vildsvinsjakt. Nio av tio jägare såg vildsvin på den avslutande jakten.

Vildsvinsutbildningen hölls av Jägareförbundet på förbundets mark i uppländska Forsmark. Det var Delsbo-Forsa-Hög jaktvårdskrets som såg till att de tio ungdomarna kom iväg och den 5 juni hyrde kretsen en buss och styrde kosan mot Forsmark. Förväntningarna var naturligtvis högt ställda hos ungdomarna.
På plats på förmiddagen mötte jaktvårdskonsulent Stefan Holm upp. Sedan drog en intressant utbildning igång om allt som kan tänkas om vildsvin. Efter lunch kom en mer praktisk övning inför det som ungdomarna nu knappt kunde vänta längre på – kvällens jakt.
Stefan Runarsson mötte upp och gav en massa tips och skjutövningar att träna och tänka på. Ungdomarna provsköt på pappersvildsvin och med Stefans Runarsson tips började träffbilderna sitta allt bättre.

 

Dags för jakt

Vid 19.30 var det dags att sätta sig i jakttornen. Det var tio ungdomar, varav tre hade ålder inne och fick sitta själv. De andra sju var uppsiktsjägare.
Redan klockan 20.00 hördes en smäll i fjärran. Första vildsvinet hade fällts!
Av de tio jakttornen som togs i besittning var det nio som hade vildsvin i passet. Klockan 23.15 var jakten avblåst och tre vildsvin räknades in som skjutna.
Totalt gjordes 54 vildsvinsobervationer!
Det var tio motsträviga ungdomar som klev på bussen vid midnatt. Ingen ville hem, ”det är här vi hör hemma”, var de flestas tankar innan vi satte oss till ro i bussen och somnad med ett tilfredställt leende på läpparna.
Kortfattat en grymt intressant utbildning och en svinkul jakt om man nu ska sätta en extra knorr på historien

Jörgen Sundström
Delsbo-Forsa-Hög jaktvårdskrets

Berätta om din jakt

Har du också varit med på en bra jakt? Mejla text och bilder till webbredaktionen@
svenskjakt.se

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Rex og jeg har hatt en utrolig bra sesong🐶❤️ han har levert og levert til Far🙏🥰. Og Far har ikke bommet på noen i år😬😅🙏. Tatt imot med åpne armer😁 #rådyrjakt #jakt #jakthund #jaktmedhund #jaktmeddrever #drever #jaktdrever #sauer404 #7mmrm #7mmremmag #swarovskioptik #svenskjakt #jaktisverige ...

Igår denna utsikt och idag kommunfullmäktige. Älskar verkligen svängningarna även om att jag ske erkänna att jag alltid älskar till skogen. Inte svårt att se en grupp kronhjortar smyga fram i en skog som denna. Nu är det att vänta på jakt på kronhjort till efter sommaren... #jakt #jakt2020 #svenskjakt #kronhjortsjakt ...

Kontrasternas helg. Från 10+ grader, gröna fält med dovhjortar till - 33 och massvis med snö. Tuff långhelg med 270mil bakom ratten. En fin yngre dov föll med nya pipan i 6,5x47 Lapua laddad till klass 1. ELD-X kulan gjorde susen på 248m, knall fall effekt utan köttförstöring.
Blev även PB på gös (min första iofs) som fishguide.se
Lyckades guida upp.

#lapuabrass #vihtavuori #dovhjort
#bartleinbarrels
#zeisshunting #zeissoptics #jakt #svenskjakt #normarkjakt
...

När flera jägare använder Lafayette Smart jaktradio, kan du se i display vem som sände sist. Bra funktion om du missat en sändning eller inte uppfattade vem som gjorde den.⁠
👌🏼⁠

drivjagt #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #svenskjakt #jagärsmart #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktutrustning #jaktprylar #lafayette #jakt #jaktenkanbörja #släpphundarna #drevjakt #skitjakt
...

Kvällsmys i stugan efter 3 timmar i skogen. Både jag & Matte nöjda!
#drever
#svenskjakt
#stugmys
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay