Ett småländskt bockhorn mitt i Tokyo

Svenska jägare som händelsevis har vägarna förbi stadsdelen Kôenji i västra Tokyo och som tittar in på puben Ittoku (spana efter skylt med tecknet 一徳) har alla förutsättningar att känna sig hemma, då väggen pryds av ett småländskt bockhorn. Hur i all världen hamnade det i denna världsmetropol, med 14 miljoner invånare?

Ittoku är en traditionell japansk pub med inriktning på grillspett och specialiserad på inälvsmat. Tarmar, kycklingmage, hjärta, lever och lite annat smått och gott. 

Något rådjurskött finns sannerligen inte på menyn, men ändå – på väggen ett fint monterat horn från en skaplig bock skjuten i de småländska skogarna. Hur har det hamnat där?

Tillfälligt pass

Bocken sköts av Lasse Alvarsson i Grimmestorp utanför Eksjö en varm augustikväll andra bockjaktkvällen 1999, med andra ord alldeles i slutet av rådjursexplosionen.

– Jag kom hem från jobbet och tänkte att jag tar en sväng. Jag hade ingen direkt plan utan gick upp mot Bonderydlyckorna, och där hade de precis lagt upp en stor rishög som skulle flisas senare. Så jag kröp upp och satte mig på högen som blev ett tillfälligt pass. Någon timme senare kom bocken, berättar Lasse.

Ett extraknäck

Flera år senare reste Lasses son Johan Alvarsson till Tokyo för att studera. Som för alla studenter behövde också Johans kassa drygas ut, och han hade turen att få ett extrajobb på den mysiga och familjära puben Ittoku.

– 90 procent av alla kunder var stammisar och stämningen var lite som en kompiskrets, eller en förening nästan. På stereon spelades nästan utan undantag blues eller 60- och 70-talsrock. Både jag och min chef gillade Tom Waits så han gick ofta varm i spelaren, berättar Johan som kom att trivas utmärkt med sitt påhugg.

Pubägaren Kinoshita-san tillsammans med Johan Alvarsson och hans vänner Ikkun och Saaya. Foto: Privat
Pubägaren Kinoshita-san tillsammans med Johan Alvarsson och hans vänner Ikkun och Saaya. Foto: Privat

Spännande med jakt

Johan berättar att personalen under förberedelserna innan öppning, när de gjorde i ordning grillspetten inför anstormningen, alltid satt och pratade och skämtade. Han berättade förstås om livet i Sverige.

– När Sverige kom på tal var det inte sällan som vi diskuterade älgar och jag berättade att farsan var jägare och hur jakten fungerade. Vad jag vet finns det inte riktigt någon jägarkultur i Japan, i alla fall inte lika utbredd som här hemma. Jag tror att chefen tyckte det var lite spännande. 

Att ta med sig souvenirer från resor till bekanta är en ganska viktig kulturell sak i Japan.

johan alvarsson

När Johan var hemma i Småland på besök 2013 och funderade på vad han skulle ta med sig för souvenirer tillbaka kom han att tänka på de där jaktliga samtalen, och hans chefs intresse.

– Att ta med sig souvenirer från resor till bekanta är en ganska viktig kulturell sak i Japan. Att ha varit bortrest och inte ha med sig något tillbaka är lite som att inte ge en present på någons födelsedag. Så jag tyckte det där med bockhornen var en rolig grej.

På långfärd

Pappa Lasse hade inget emot att en av hans troféer gav sig ut på långfärd. Han hade så många att han knappt fick rum med dem.

– Jag var som alla andra unga jägare och sparade förstås på hornen från älgar och rådjur jag sköt. Med tiden minskade intresset, och jaktupplevelsen som jag skrev ner i jaktdagboken blev viktigare än ett horn på väggen. Så jag hade inget emot att Johan tog med sig ett till Japan. Nu känns det roligt att veta att hornen från bocken jag sköt ovanför Snebacken hänger i en pub i Tokyo, säger han.

Givet samtalsämne

Så nu behöver ni som tagit en öl och ätit en bit på Ittoku inte längre fundera över hur bocktrofén hamnade där. Och ni som ska dit har ett givet samtalsämne med pubägaren och hans personal.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay