Varg nummer 251 för året i Lettland – skjuten av Lars-Georg Hedlund (bilden) den 19 november. Foto: Privat

Sköt sin första varg efter 30 års jakt – berättar själv om jakten

Äntligen fick han skjuta sin första varg. Lars-Georg Hedlund har bott och jagat i Lettland i 30 år och i höst lyckades det. Han berättar själv om sin jakt i ett land där stammarna av älg och kronvilt har ökat med 300 procent de senaste 20 åren.

Lettland har varit mitt andra hemland i 30 år nu. 25 år gammal tog jag min skogvaktarexamen i Värmland och fick jobb på ett svenskt skogsföretag i Lettland. Jag tog min studsare och drog österut.

Jakten visade sig vara det perfekta sättet att komma in och bli accepterad i nätverken bland lettiska skogskollegor. Även om man inte kan språket i början så kan man jaga och ha trevligt ihop.

Älgkalvarna är stora och många i Lettland. På bilden Lars-Georg Hedlund och Ronja, rysk-europeiska laika. Foto: Privat

Mina första fem år i Lettland tillbringade jag med virkesinköp i de västra delarna av landet. Den regionen domineras av kronvilt, rådjur och vildsvin.

Hagelbössor med brenneke var ett arv från Sovjettiden och dominerade i jaktlagen. Som en av få med studsare fick jag alltid bakpass på större hyggen eller fält. Inte alls dumt när det gäller kronvilt. Så de första krontroféerna blev snart hemskickade till Sverige.

Latgale.

Men älgen i västra Lettland hade på den tiden trängts undan rejält av allt kronvilt. Så det dröjde några år innan jag fällde min första lettiska älg.

Lodjur och varg finns över hela Lettland. Jag fick redan under mina första år uppleva både vargyl och att jaktlaget fällde lo som träat för en laika.

Det gav mersmak.

I dag har jag två lettiskfödda rysk-europeiska laikor. Ett lodjur hann fällas för dem innan lodjuren lite överilat fridlystes i Lettland kring år 2020.

År 2002 etablerade jag Skogssällskapets dotterbolag i Latgaleregionen vid ryska gränsen. I samband med detta blev det också mycket älgjakt på ryska och belarusiska älgar i gränstrakten.

Det är inte läge att släppa laikan när man ser färskt vargspår. Foto: Lars-Georg Hedlund

Centrala och östra Lettland upplever en älgexplosion. Det intensiva skogsbruket och den allt mer välorganiserade jakten är orsaken.

Jakten tillhör markägaren, men arrenderas ofta av jaktlag på mellan 3 000 och 15 000 hektar. Vanligtvis drevjagar man allt vilt med folk och hunddrev från 1 oktober till 31 januari.

Jakttider

Rådjur är lovliga till och med 30 november, älg till och med 31 december och kronvilt till och med 31 januari.

Under augusti och september fokuserar jägarna på pyrschjakt på kronvilt, älg och rådjur. Vildsvin jagas under nio månader, stammen slås ut ungefär vart tredje år av afrikansk svinpest.

Ökat med 300 procent

Just nu pågår en kronviltsexplosion där kronviltet sprider sig till centrala och östra Lettland. Där kronviltstammen blir tät trängs älgen bort, såte för såte.

Sedan år 2000 har kronvilt och älg ökat med cirka 300 procent i landet, men nu viker älgen något samtidigt som kronviltet ökar stadigt och på bred front.

Varg finns över hela landet. Jägarna anser att populationen efter jakt är cirka 1 000 djur. Forskarna säger cirka 500. Årligen skjuts 300 licensvargar på avlysningsjakt.

Ungefär 100 av dessa 300 vargar skjuts vid klövviltspyrsch, 100 vid klövviltsdrevjakt och resterande 100 skjuts under riktad vargjakt. Antingen genom lockjakt eller genom jakt med lapptyg.

Första vargen

Den 19 november i år fick jag efter 30 år i Lettland skjuta min första varg. Vargen kom under en drevjakt på kronvilt i västra Lettland.

Precis när drevet startade släppte jag förbi två unga åttataggade kronhjortar. Vargen, en hane på 35 kilo, kom i trav, även den tidigt i drevet. Jag hade glömt handskarna i bilen. Det gjorde att jag var extra snabb med studsaren när det behövdes som bäst.

Vargen fälldes under drevjakt på kronvilt i västra Lettland. Foto: Lars-Georg Hedlund

Under mina cirka 200 jaktdagar i Lettland har jag upplevt tiotalet fällda vargar. Tre gånger när jag gått med mina hundar i drevet har det skjutits på varg, där två av dem fällts.

Inga attacker

Jag har aldrig upplevt någon vargattack på hund på de jakter jag varit på. Ofta är vargen medveten om att den jagas. Men tyvärr tror jag vargincidenterna blir fler i takt med att vargstammen nu ökar i Baltikum och där allt färre vargar, procentuellt sett, får erfarenhet från riktad jakt med lapptyg.

Viltparad i Lettland. Foto: Privat

De vargar som överlever en sådan jakt anses bli extra skygga mot folk och hundar. De blir då ganska ok, tycker letterna.

Vargen är den trofé som värderas högst av allt i Lettland.

– En vargpäls är mer värd än fem kronhjortshorn, sa en jaktkompis häromdagen.

Jag gläds åt min varg. För tio år sedan missade jag ett skottillfälle, men nu var det min tur!

Fakta Lettlands vargjakt

  • 17 december var årets vargjakt slut i Lettland. Alla 300 licensvargar var då fällda. Jakten bedrivs som en nationell avlysningsjakt tiden 15 juli till 30 mars. Lettland har en tioårig nationell vargförvaltningsplan.
  • Lettlands vargar förvaltas i enlighet med bilaga 5 i EU:s art- och habitatdirektiv, vilket innebär att vargen är förvaltningsbar.
  • Förra säsongen var tilldelningen 270 vargar, sedan gavs 30 extra licenser. Upp till taket i förvaltningsplanen som är 300. Så kommer inte att ske i år, då maxgränsen 300 redan är nådd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay