fredag 12 april

Jakt & prylar

I skymning och med lite dåliga ögon så kan skapelsen nog misstas för att vara en älg. Ett annorlunda jakttorn är det helt klart.

I skymning och med lite dåliga ögon så kan skapelsen nog misstas för att vara en älg. Ett annorlunda jakttorn är det helt klart. Foto: Jan Henricson

Ett älgtorn utöver det vanliga

Ett älgtorn i ordets rätta bemärkelse. Något annat går inte att säga om skapelsen som står mitt i en nyplantering på gården Hälleved utanför småländska Stensjön.

Ägaren till marken, Kjell Hellqvist, jagar själv älg men går helst med sina hundar, och har inte intresserat sig särskilt mycket för jakttornen på sina marker. De har sett ut som torn gör mest.

 

I varje fall med lite god vilja får det plats två personer i älgtornet Älgtorn.

I varje fall med lite god vilja får det plats två personer i älgtornet Älgtorn. Foto: Jan Henricson

Men efter en semesterresa till Åland där han passade på att fotografera ett speciellt jakttorn hände något på hans egen gård.

– I augusti när mina danska gäster var här på bockjakt byggde de ett vanligt jakttorn. Då visade jag bilden på tornet jag såg på Åland. De sa inget särskilt om det, men blev tydligen inspirerade.

 

Rolig och prydlig

När jägarna Robert och Birgit Mikkelsen kom tillbaka förra året frågade de Kjell om han hade virke liggande, för nu ville de bygga ytterligare ett torn som de tyckte behövdes på ett hygge.

 

Kjell Hellqvist äger marken och jagar själv älg. Trots att han föredrar att gå med sina hundar kan han uppskatta sina danska gästers älgtornsbygge.

Kjell Hellqvist äger marken och jagar själv älg. Trots att han föredrar att gå med sina hundar kan han uppskatta sina danska gästers älgtornsbygge. Foto: Jan Henricson

– Jag visade dem på en brädhög och de satte omedelbart igång med sitt skapande. Resultatet blev det här älgtornet. Jag tycker att den är både rolig och prydlig. Kanske mer lite av skulptur än jakttorn, men funktionen är det inget fel på. Det går utmärkt att skjuta från älgen, säger Kjell Hellqvist.

 

Tornkonstruktören Robert Mikkelsen kan inte vara annat än nöjd med sin skapelse. Foto: Privat

Ett litet upprop

Står det något jakttorn som har det lilla extra på dina marker? Eller har du sett och fotograferat ett sådant på någon annans? Mejla då en bild och några rader om var, när och hur till jan.henricson@svenskjakt.se

Kanske kan vi med era bilder göra en jakttornkavalkad på Svenskjakt.se. Om inte annat för att i dessa dystra tider muntra upp tillvaron en smula.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay