Den stora trofén hänger idag hemma hos Sten Olssons dotter Jessica Olsson Reuterwall. Foto: Privat

Jakten på Dalarnas största älg

Premium

Rätt ska vara rätt. Det här är Dalarnas största älgtrofé!

Troféer engagerar! I Svensk Jakt nummer 9 skrev vi om Dalarnas största älgtrofé som dök upp på en mässa – en 18-taggare som mätte 342,25 poäng.

En uppmärksam läsare, Sven Egil Jenssen, påpekade då att han var säker på att det fälldes en större älgtjur på 1980-talet på Rödfjället i norra Dalarna. Den var skjuten av Sten Olsson från Malungsfors som var med i Gjotens jaktlag.

– Jag var med och bar ned den där älgen från fjället. Vi var väl en 7-8 man och slaktvikten var 350 kilo. Året efter köpte vi en älgdragare, berättar Sven Egil Jenssen.

Han var också säker på att trofén mätte nästan 360 poäng.

 

Drevdalskongen känd i Norge

– Ja, jag kommer ihåg att Sten var lite sur över det där. Det var någon som skulle skriva en bok om Sveriges största älgtroféer, med start på 360 poäng. Och Stens älg var bara någon poäng från den gränsen.

Även om älgen inte kom med i boken över Sveriges största troféer så finns den stora älgtjuren med i en annan bok. I norska Grenseløse jakthistorier från 1993 av Kåre och Arne Lund beskrivs möten och misslyckade jakter på den så kallade Drevdalskongen.

”Det har gått mange år nå sia vi kjempet med denne kolossen. Men jeg glemmer det aldri. Hendelsene dukker stadigt fram igjen i minnet mitt. Ingen som sett den, kan glemme ”Drevdalskongen”! Maken får jeg nok aldri mer møte i de grenseløse fjelltraktene.”

 

Väglöst land. Sten Olsson bär hem den stora hornkronan från Rödfjället i Gördalen i september 1983. Foto: Privat

 

”Snurrar i sin grav”

Det här verkade vara en älgtjur utöver det vanliga. Men i Svenska Jägareförbundets trofédatabas fanns ingen sådan älg. Och Sten Olsson själv var tyvärr avliden, så han kunde inte ge några svar.

Men inte bara Svensk Jakt blev kontaktad av Sven Egil Jenssen. Jessica Olsson Reuterwall, dotter till Sten Olsson, blev också uppringd.

–Ja, han ringde och sa ”Nu tror jag att din pappa snurrar sig i sin grav” och berättade om artikeln i Svensk Jakt. Jag tyckte att det var konstigt, för pappa har alltid pratat om att han skjutit Dalarnas största älg och jag tror inte att han skulle säga det om det inte var sant. Jag har letat efter protokollet, men hittar tyvärr inte det.

 

Älg i kolossalformat

Efter pappans död finns den stora älgtrofén hemma hos Jessica Olsson Reuterwall. I en särskild byggnad, där pappan hade affär, har hon gjort ett litet galleri med hornet, en artikel från Dala-Demokraten och en uppförstorad bild från tiden då det begav sig. Hon påpekar att pappan också fällt en annan guldtjur, en 20-taggare som idag hänger hemma hos tvillingsystern Jenny, och att det vore väldigt roligt om dessa troféer kom in i trofédatabasen.

I artikeln ”Älg i kolossalformat”, som publicerades i Dala-Demokraten den 21 september 1983, kan man läsa att Sten Olsson sköt en 24-taggare den 12 september på Rödfjället, nära norska gränsen i Gördalen. En hund hade fått upp älg och Sten Olsson satt på pass uppe vid trädgränsen då den stora tjuren dök upp på bara 40 meters håll.

– Jag hade fint läge för skott och tjuren stöp för första kulan, berättade Sten Olsson i artikeln.

 

100-tals älgtroféer

Sven Egil Jenssen var också behjälplig med mer information. Han tog reda på att det förmodligen var Göran Bergman som mätt in älgen. Och det visade sig vara rätt.

Göran Bergman har arbetat som jaktvårdskonsulent och viltvårdare i Dalarna och mätt in 100-tals älgar. Han gick i pension 1990 men kom väl ihåg Sten Olssons älg.

– Ja, det var ju många älgtroféer att mäta på 1980-talet, men det var två som stack ut. Den ena var Sten Olssons 24-taggare. Den andra var en älg som dött av någon anledning och man hittade skelettet med horn och allt. Den trofén var ännu större.

– Vid ett kretsårsmöte, jag tror det var 1982, så uppmanade vi deltagarna att ta med älghorn för bedömning. Mötet började klockan 19 och när jag kom dit en stund innan så låg det ett 50-tal horn utanför lokalen! Vi var inte klara förrän vid tretiden på natten med bedömningen, skrattar Göran och berättar att åren efter startade man alltid mötena på eftermiddagen för att hinna mäta troféerna utan att behöva sitta uppe hela natten.

Göran Bergman hade dock inga protokoll kvar och kunde naturligt nog inte minnas exakta poäng efter så här lång tid.

 

Den vackra trofén har idag en hedersplats hemma hos Sten Olsson dotter. Foto: Privat

 

Tidskrävande arbete

Svenska Jägareförbundets trofédatabas kom till 2003. Efter det så inleddes det tidskrävande arbetet med att lägga in gamla troféprotokoll som fanns i pärmar på kontoren runt om i landet.

Före datoriseringen användes ”dubbel bokföring” av troféprotokollen. Ett exemplar fanns på det lokala kontoret och en kopia fanns på det nationella kansliet. På den här tiden var jaktvårdskonsulent Henrik Falk troféansvarig på Jägareförbundet.

– Tanken var att de lokala kontoren skulle ta hand om sina respektive pärmar och gå igenom och stämma av mot det man hade. Det var väldigt resurskrävande att skriva in alla gamla troféer i databasen, men framför allt guldtroféerna var viktiga är registrera.

Jaktvårdskonsulent Hans Johansson på Jägareförbundets kontor i Falun är lite förvånad över att Sten Olssons stora älg inte finns i trofédatabasen.

– Jag trodde faktiskt att alla gamla guldtroféer var inlagda. Vi hade en praktikant här som hade som uppgift att skriva in alla gamla protokoll i databasen. Men uppenbarligen så har det inte skett av någon anledning.

 

Var fanns protokollen?

Eftersom det helt klart verkade fattas en del älgar från Dalarna i trofédatabasen och inga protokoll fanns kvar på kontoret i Falun så uppstod då frågan var kopiorna på protokollen fanns?

– Ja, de nationella pärmarna följde med mig när jag flyttade till Märstakontoret, berättar Henrik Falk och lovar att leta bland pärmarna nästa gång han kom till kontoret.

Och visst fanns protokollet där! Mätningen utfördes den 31 mars 1984 av Göran Bergman och Claes Lindström och trofén mätte 359,3 poäng.

I pärmen fanns också en trofé från Särna på 348,9 poäng från 1963, en älg från Malung från 1982 på 346 poäng och ett fallvilt från Ludvika på 342,3 poäng. Den sistnämnda är den älg som trofémätare Göran Bergman trodde var störst, så är dock inte fallet.

Sten Olsson hade hela tiden haft rätt när han hade sagt till sin dotter att han skjutit Dalarnas största älg. Och nu, 37 år sedan jakten på Rödfjället, finns Sten Olssons 24-taggare också i Jägareförbundets trofédatabas.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay