torsdag 29 februari

Jakt & prylar

Foto: Magnus Carlsson

Foto: Magnus Carlsson

Vargjakt med hund – skillnad på att jaga eller jagas

Hur törs man släppa sin hund på varg? Det är riskfyllt och utgången kan bli en skadad eller dödad hund. Men en jagad varg beter sig inte som när den jagar själv.

2015 blev året när hundjakten på varg slog igenom på allvar i landet. Och även i år har det jagats varg med hund med framgång. I både Åmot/Ockelbo- och Lövsjöreviren har det skjutits varg för hund vid årets jakt.

De flesta vet att löshundsjakten blir lidande när det finns varg i ett område. Men hur kan det komma sig att man då kan släppa sina hundar på varg när det är dags för vargjakt?
Kim Rangberg Skanslie var en av dem som jagade varg med hund förra säsongen med lyckats resultat. Han berättar om sina erfarenheter av jakten.

– En jagad varg verkar ha svårt att slå om från att bli jagad, till att gå till attack mot den som jagar den. I så fall tror jag att vargen ska vara rejält trängd, funderar jägaren Kim Rangberg Skanslie.
Sedan tidigare fanns det ingen kunskap om att jaga varg i Sverige. Därför har Kim Rangberg Skanslie sneglat mot länder som Finland och USA och hämtat erfarenheter från jaktformen därifrån.

– Vi har försökt lyssna in deras erfarenheter och sedan omsatt dem till vår jakt.

Måste resan vargen ur legan

Det är naturligtvis en pedagogiskt svår uppgift att förklara för allmänheten att vi jägare ena dagen inte kan släppa våra hundar på grund av rädslan att få dem vargdödade. Men i nästa steg släpper vi aktivt hundar på just varg.

Kim Rangberg Skanslie menar att det finns en stor skillnad i detta.

– Det är viktigt att först resa vargen ur legan innan man släpper hund på den. Då vet vargen ofta om att det finns människor på skogen och när hundarna börjar skälla flyr den.

– Gick vi med hundarna lösa på frisök, som vid till exempel älgjakt, skulle vargen ha övertag och mycket väl kunna gå till attack.
Men att det skulle vara riskfritt att jaga varg med hund – det är det nog ingen som tror.

– Det är utan tvekan ett högriskprojekt. En dag reser hundarna kanske fel varg, menar Kim Rangberg Skanslie.

Positiv forskare

Vargforskaren Olof Liberg tror att en effekt av att jaga varg med hund kan bli att de vargar som klarar sig vid jakten, i fortsättningen blir mindre benägna att attackera hundar.

Forskare om hundjakt på varg: ”Det kan aldrig vara negativt”

– Det kan aldrig vara negativt. Möjligen ingen effekt alls, eller positiv effekt. Alltså att de jagade vargarna håller sig ifrån hundar i fortsättningen, säger Olof Liberg.

En driven varg beter sig som en driven räv. Ibland buktar de trångt och ibland går de på långskjuts. Vissa gånger blir det ståndskall om vargen stannar.

Fotnot. Artikeln är en sammanfattning av flera artiklar om vargjakt med hund som publicerades i Svensk Jakt i juni 2015.

Tips för hundföraren

Använd ett par, tre hundar med likvärdigt jaktsätt och drevtempo. Gå med hundarna i koppel tills vargen eller vargarna rest sig ut legan.
Som hundförare bör du gå efter drevet. Blir det ståndskall är det klokt att gå in på ståndet så snart som möjligt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.