fredag 19 april

Jakt & prylar

Jägareförbundet delar med sig av tips och råd inför vårjakten på vildsvin. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fem heta tips för vårens vildsvinsjakt

Det pratas mycket om vildsvin bland svenska jägare.
Stammen ökar och Jägareförbundet uppmanar till ökat jakttryck där populationerna är stora. För jägaren som inte har så stor erfarenhet av vildsvin kommer här några handfasta tips från förbundet.

Vårjakten på vildsvinen har precis börjat och den här tiden på året är det vakjakt vid vall, åtel och spannmål som gäller. För många nyutexaminerade jägare blir vårjakten på vildsvin den allra första jaktupplevelsen. Och på grund av vildsvinens ökade utbredningsområde i landet får även många mera erfarna jägare sin första kontakten med viltet på årets vår- och sommarjakt.

Vad ska man tänka på i sin vildsvinsdebut?

Anders Nilsson är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet delar med sig av sina tips för en säkrare, effektivare och mera hållbar vildsvinsjakt.

 

Vad ska man tänka på för att få en bra upplevelse på vildsvinsjakten i vår och sommar?

– Nu på våren och försommaren så går vildsvinen gärna ut på vallar och betesmarker och betar gräs och annat grönt som börjar växa. Under vårbruket så är ärtsådder heta tips de första dagarna innan de börjar gro. På sensommaren då det börjar fylla på i axen är det spannmålsfälten som drar. Kort sagt, lär dig vad som är på vildsvinens meny för tillfället så ökar du dina chanser för att få se dem.

 

Hur jagar man så effektivt som möjligt utan att tumma på etiken?

– Ta dig tid att studera djuren när de väl kommer ut! Även förhållandevis små vildsvin, från cirka 50 kilo levandevikt och uppåt kan vara en förande sugga. Ska du vara säker på att du skjuter rätt så ska du kunna se buklinjen på djuret för att säkerställa att den inte har dragna spenar.

Och glöm inte tvåtimmarsregeln avseende eftersökshund.

 

Hur säkerställer man att man skjuter rätt djur?

– På våren innan vegetationen sätter riktig fart brukar det gå ganska enkelt då man ser hela djuret. Tänk särskilt på att studera buklinjen. Under sommarens spannmålsjakt är det dock jättesvårt. Ett tips kan vara att här bara skjuta mindre vildsvin. Vill man skjuta även större så kan man, om lantbrukaren tillåter, skapa siktgator så man på ett säkrare sätt kan avgöra vad det är för djur som kommer ut i spannmålen. Kultingarna kommer du inte se annars. Vänta gärna en stund innan första djuret kommit ut, inte sällan kan det gå en stund innan resten följer efter. Använd även fler sinnen än synen, ofta avslöjar hörseln djur du inte ser.

 

Vilka är dina fem bästa tips för att lyckas med jakten?

• Ha tålamod och säkerställ att det blir rätt vid första skottet. Att skjuta en förande sugga i spannmålen skapar såväl ytterligare skador som att det är starkt oetiskt.

 

• Planera jakten så det möjliggör förflyttningar utan att tumma på säkerheten.

 

• Tänk på vinden, den är din största hjälp och fiende.

 

• Notera var du har haft skador i vall och spannmål tidigare, oftast återkommer de på samma ställen år från år.

 

• Träna på att skjuta med stöd. En skjutkäpp är ett ovärderligt hjälpmedel vid den rörliga jakten i spannmål.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay