fredag 29 mars

Jakt & prylar

När du upptäckt ett vilt och påbörjat ansmygningen gäller det att inte fokusera enbart på ditt tilltänkta byte. Skrämmer du ett annat vilt kan båda fly. Illustration: Rolf Svensson

5 tips från Ulf Lindroth: Så lyckas du som ensamjägare

Premium

Steget från jägarexamen till praktisk jakt kan kännas långt. Men det är inte nöd­vändigt att börja i ett jaktlag och fylla kalendern med inplanerade sällskaps­jakter från dag ett. Att jaga ensam en tid kan vara enkelt, ­lärorikt ­– och effektivt.

Det är inte alla nyblivna jägare som erbjuds en plats i ett jaktlag direkt efter jägarexamen. Många får skaffa sina första jakttillfällen på andra vägar. Men man ska inte misströsta för den skull. En plats i ett jaktlag är inte det enda sättet att få jaktmöjligheter.

 

Större inflytande

Det kan förstås dyka upp tillfällen att delta i jakt som gäst, men du får större inflytande över tid och plats om du skaffar din egen jakt. Ibland kan det räcka att fråga om lov, till exempel om du är intresserad av jakt på räv eller kråkor. Men även om du köper jakt behöver det inte handla om guidade jakter eller stora arrangemang, som kan vara förknippade med saftiga prislappar. Det finns många platser där du kan få jaga på egen hand. Det kan dessutom vara väldigt billigt.

Svensk Jakt gör årligen en sammanställning av korttidsjaktmarker över hela landet. Där finns mängder av jaktmöjligheter på framför allt småvilt, i många fall på fina jaktmarker med tillgång till boende. Ibland är det viltvårdsområden som erbjuder jaktmöjligheter, ibland privata markägare eller jaktarrangörer.

 

Korttidsjakter

Dessutom säljer flera skogsbolag korttidsjakt på sina marker. Det gör även staten i fråga om småvilt ovan odlingsgränsen i Norr- och Västerbotten eller på renbetesfjällen i Jämtland. I flera kustlän finns möjlighet att jaga småvilt på statens vatten, holmar och skär. I vissa kommuner finns olika möjligheter för marklösa jägare att jaga på kommunens marker.

Gemensamt för merparten av de här lättillgängliga och ofta billiga jaktmöjligheterna är att de gäller småvilt. Med en grundläggande kännedom om viltets vanor – som med fördel lärs in under egen jakt – kan chansen att få fälla ett byte vara ganska god. Den första egna viltmiddagen kan med andra ord stå på bordet snart.

 

Leder framåt

De erfarenheter du gör leder dessutom framåt. När du lärt dig att känna igen ett bra harpass, gömma dig för en grågås, locka in en räv, träffa en lättande kricka med hagel eller fälla en orre med kula är du mer än redo att ta steget in i ett jaktlag och jaga älg, vildsvin eller vilket annat vilt som helst.

Här får du några tips på sådant som kan hjälpa dig att lyckas med jakt på egen hand. Du kan använda dem ifall du köper en korttidsjakt på småvilt, men de kommer att vara lika tillämpbara den dag då du jagar klövvilt. Strängt taget är de inte bara användbara för ensamjägaren. Men man ska ju börja någonstans.

När du upptäcker ett skjutbart vilt ska du inte enbart sträva efter att närma dig. I regel är det mest effektivt att se ut en tänkbar skjutplats och fokusera på att ta sig dit utan att bli upptäckt. Illustration: Rolf Svensson

Lindroths 5 tips för ensamjägaren

1. Spana genom skogen

Smygjakt låter ganska enkelt, men kan vara svårt i praktiken. Ju oftare du upptäcker viltet innan det upptäcker dig, desto bättre kommer du att lyckas. En del i detta är att spana smart.

När du smyger genom skog mot exempelvis ett fält ska du inte vänta med kikarspaningen tills du står ända framme i skogskanten. Det leder alldeles för ofta till att vilt ute i den öppna terrängen upptäcker dig först.

Börja spana inifrån skogen. Gör små förflyttningar framåt och spana varje gång du ser ny mark. På så vis kan du söka av stora delar av ett intressant område innan du exponerar dig själv.

När du spanar över öppna ytor gör du tvärtom. Nöj dig inte med att svepa över fältet eller hygget. Om skogen är gles på andra sidan försöker du jobba med skärpedjupet och spana in mellan träden. Var uppmärksam på avvikande färger och små rörelser.

 

2. Lås inte på ett djur

Ibland har du sökt i timmar innan du får syn på viltet. I det läget är det mycket lätt att fokusera helt på orren, råbocken eller vad det nu är. Strax följer en mycket koncentrerad ansmygning mot det tänkta bytet.

Den koncentrationen kan fälla avgörandet, men inte nödvändigtvis till din fördel. Där det finns en orre finns det ofta flera. Där ett rådjur trivs vill även andra rådjur vara. Det kan alltså finnas fler vilt i din närhet. Om ett annat vilt skräms av dig flyr troligen även viltet du sett. Sluta därför aldrig att spana av omgivningen.

Att alltid vara uppmärksam på andra eventuella djur höjer din effektivitet som smygjägare.

 

3. Smyg inte rakt mot viltet

Att smyga rakt mot ett vilt är sällan den mest effektiva strategin. Det är ofta bättre att redan från början se ut en bra skjutplats och försöka smyga dit.

Skjutplatsen behöver inte ligga längs en rak linje mot viltet. Det viktiga är att det går att ta sig dit i skydd av terrängen och den ska ligga tillräckligt nära och med rent skottfält i viltets riktning.

Många gånger måste viltet släppas med blicken under delar av ansmygningen. I så fall finns det inget annat att göra. Ta gärna varje tillfälle att försöka återfinna det och se vad det gör, men var först och främst diskret.

 

4. Vägen till passet

Många jakter bedrivs från ett pass. Men även de allra bästa pass kommer att erbjuda sämre odds för framgång om du avslöjar din närvaro när du går dit. Tänk därför igenom din väg till passet.

Parkera bilen där den inte syns. Även om en bil inte alltid skrämmer så drar den blickarna till sig. Det ökar risken att din närvaro avslöjas när du lastar ur och smyger i väg. Smäll inte heller i bildörrar och prata inte högt med en eventuell jaktkamrat.

Välj smygväg så att du kan röra dig tyst och vid behov gå dold så långt som möjligt. Tänk på vindriktning och vittring. Undvik att gå där det är stor risk att viltet kommer. Sträva efter att plötsligt bara vara på plats.

Undersök gärna före jakten var du ska sitta, så att du inte behöver leta efter den bästa platsen då du smugit in.

 

5. Gör observationer

Det kan vara svårt att fälla vilt i okända marker. Men redan första dagen du jagar på en ny jaktmark börjar den bli känd. Ibland kan enkla ledtrådar göra det mycket enklare att lyckas vid nästa besök.

Fejade smågranar och buskar i en skogskant i mitten av augusti kan innebära en rimlig chans på en råbock. Ringduvor som drar in mot en ekbacke kan betyda bra sträckjakt de närmaste timmarna, eller nästa dag vid samma tid.

Nyslagna vallar drar till sig räv, ibland redan innan traktorn slutat gå och i regel samma kväll. Änder som sträcker längs en å i skymningen gör nog samma sak i morgon kväll också.

Andra saker är mer tidlösa. Spelar orrarna på en myr en höstmorgon? Då gör de antagligen det inte bara i morgon utan även samma tid nästa höst. Och järptillhållet kan antagligen leverera fågel år efter år.

Detta är förstås bara början. Var finns välanvända viltväxlar? Var hittade hunden vilt? Inte nog med att du hittar platserna. När du ser liknande platser på andra marker kommer du att ana ett samband och ibland kommer du att ha rätt. Det som ser ut som ett pass kommer att visa sig vara ett pass. Men då behöver du nog inga nybörjartips längre.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay