En svacka längs en skogsbilväg kan användas till din fördel. Illustration: Rolf Svensson

Så står du rätt på rävpasset

Premium

Alla rävjägare vet att en räv i pass inte är lika med en skjuten räv. Men den som står – eller sitter – rätt på passet kan förbättra sina chanser ordentligt. Här får du några tips för tre olika jaktformer.

När du sätter dig på ett lock­pass på räv gör du en del val. Det handlar till exempel om balansgången mellan sikt och kamouflage, eller mellan bekvämlighet och snabbheten att komma till skott. Med tiden kommer du antagligen att se ett samband mellan valen du gör och hur många rävar som faktiskt faller.

Eftersom räven är ett vaksamt djur gäller detsamma även andra jaktformer. Men rävar i olika situationer reagerar olika och det är dessutom stor skillnad mellan att sitta med en studsare och att stå med ett hagelgevär. Därför har jag resonerat om stövarjakt och grytjakt med kamrater som kan detta mycket bättre än jag.

Resultatet är de här tipsen. De är på inget sätt heltäckande, men vi hoppas de kan vara till hjälp. Om bara ett är nytt för dig kanske det räcker för att ge en extra räv eller två den kommande säsongen.

Så här ska du uppträda på rävpass­en på lock-, stövar- och grytjakt.

 

1. Välj rätt vägpass

En räv som drivs av stövare kan välja att springa längs vägar, särskilt när snöförhållandena är besvärliga. Ett pass där du ser långt efter vägen ger dig god förvarning, men om du kan välja passet så att räven närmar sig sista biten skymd i en svacka ger du dig själv möjlighet att förbereda dig. Många jägare föredrar att vänta in räven med vapnet i färdig anläggning. Där det finns svackor finns det också krön. Om du står uppe på ett krön blir du lättare att upptäcka. Därför kan du vinna på att ställa dig strax bakom krönet, där du inte blir lika synlig. Stå dessutom vid sidan av vägen, i rätt vind och intill ett träd som kan bryta din silhuett.

 

 

Stå gärna högt. Illustration: Rolf Svensson

2. Stå gärna högt

Räven är ofta mest vaksam på faror i sin egen nivå. Kan du stå högre än räven väntas komma får du genast en fördel. Du bör fortfarande ­försöka stå intill något som kan bryta din silhuett.

Ibland kanske du lyfter vapnet då en inkommande räv är skymd. Ibland kanske den kommer öppet så att du kan göra anläggning och ta den oavsett åt vilket håll den kastar. Ett tredje alternativ är att låta räven passera dig och göra en mjuk och tyst anläggning just som räven passerat. Det minskar risken att räven upptäcker dig och kan ibland ge ett mycket lugnt skottläge. Men du bör förstås ändå vara beredd på ett snabbt kast.

 

Stå inte framför grytöppningen. Illustration: Rolf Svensson

3. Stå bakom grytöppningen

En räv som kommer ur ett gryt kan ta god tid på sig för att spana innan den lämnar grytöppningen. Står du framför grytöppning­en är risken stor att du blir upptäckt. Erfarna grytjägare kan prioritera detta högre än att stå i rätt vind i ­förhållande till grytet. Dessutom kan en placering ­framför grytöppningen fresta till motskott, vilket ökar riskerna för grythunden.

Stå alltså bakom en tänkt linje rakt ut åt sidorna från grytöppningen. Sträva också efter att, som alltid, stå intill något som bryter din silhuett. Du behöver inte stå bakom ett träd, det försvårar skyttet. Framför är gott nog.

 

Är ni flera jägare? Skjut bara utåt. Illustration: Rolf Svensson

4. När ni är flera jägare

Om flera jägare står utställda runt ett gryt är den enda tillåtna skjutriktningen frånskott ut från grytet. Stå så att det är liten risk att bli upptäckt av räven då den lämnar grytöppningen, men fokusera på att ha ett bra skottfält där den kommer att vara något ögonblick senare.

 

Sitt framför ett eventuellt kamouflage. Illustration: Rolf Svensson

5. Vid lockjakt …

… ska du i första hand välja att sitta framför något som bryter din silhuett. Inte bakom, eftersom ditt skydd då kan bli till ett hinder för skyttet.

Du bör också sitta relativt lågt och använda ett flexibelt benstöd som är lagom högt för sittande skytte, så att du är klar till skott i en enda rörelse var räven än dyker upp och kan ta stöd på knäna med armbågarna.

Lägg stor vikt vid att sitta så att du snabbt kan hitta ett stadigt stöd för skott i alla tänkbara och säkra skjutriktningar. Jaktformen kräver ofta både snabba och precisa skott.

 

I valet mellan sikt och kamouflage kan du i öppen terräng prioritera sikten. Illustration: Rolf Svensson

6. I mycket öppen terräng …

… kan du tjäna på att prioritera ner kamouflage och bakgrund. Om du till exempel har valet mellan att sitta framför en bra bakgrund och se 50 meter fram till ett krön, eller att sitta uppe på krönet och se flera hundra meter, så bör du välja den öppna platsen som ger sikt snarare än skydd.

Metoden förutsätter att du är någorlunda väl kamouflerad och kan sitta stilla, men då kan den fungera utmärkt. Du upptäcker ofta räven tidigt och har kontroll medan du släpper in den på skotthåll. I regel behöver den komma ganska nära för att upptäcka faran.

En förutsättning är att terrängen är så öppen att räven måste ­exponera sig då den närmar sig. Finns det skyddade platser som ­buskage eller skogskanter där räven kan sitta dold och studera dig på kort avstånd fungerar den oftast inte. Men finns det en exponerad plats där du ser 200 meter eller mer framåt och åt sidorna vinner du oftast på att prioritera sikt över skydd, särskilt på snö där räven är lätt att se. Är passet trängre är det bättre att prioritera tvärtom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay