Häng på rådjursdrevet!
PremiumRådjursjakt med drivande hund kan bedrivas genom att jägare står utställda och väntar på att villebrådet ska komma i just deras pass. Men rådjur kan också jagas genom att en eller ett par jägare följer drevet och söker pass med hänsyn till hur djuret buktar.
Att ”hänga på drevet” är en intressant jaktform som ställer stora krav på jägaren. I sina bästa stunder är det lika spännande att jaga rådjur på det sättet som att smyga på ett ståndskall.
För att lyckas får det inte vara för många jägare i skogen. En eller två som kan sina marker utan och innan ger bäst resultat. Möjligtvis kan tre jägare delta i den här typen av jakt, men risken att man stöter rådjuret ökar exponentiellt med varje ytterligare jägare som rör sig i markerna.
Att kombinera går också, även om det inte är att föredra. Passkyttar står stilla och en jägare hänger på drevet. Inte sällan blir det så när hundföraren vill vara med där saker och ting händer.
Säkerheten
Sätt säkerheten i första rummet. Signalfärgade kläder har sin givna plats, men vapenvalet har också stor betydelse.
Visst kan man bedriva sådan här jakt med kulvapen, särskilt om man är ensam, men är man två eller fler är absolut hagel att föredra.
Då kan kommunikationen mellan jägarna, och därmed risken att störa drevdjuret, hållas på en minimal nivå. Säkerheten får naturligtvis inte nonchaleras, men med hagelbössor i jägarnas händer kan man ta sig större friheter under förflyttningen i markerna.
Vinden
Som vid alla tillfällen är det bäst att gå med hunden mot vinden. Chanserna att få upp ett ostört rådjur ökar, och möjligheten att buktområdet blir framför jägaren likaså.
Försök sedan utnyttja motvinden när du närmar dig drevet. Inte sällan misslyckas det, och man hamnar på fel sida om rådjuret. Men ge inte upp för det. Även om drevdjuret känner vittring av människa är det inte säkert att det drar rakt ut.
Istället kan man få vara med om att bukterna flyttas framåt i takt med jägarens förflyttning genom skogen. Trots att drevet är nära kommer man inte ifatt. Det kan åtgärdas genom en snabbmarsch rakt in i buktområdet. Eller en större kringgående rörelse.
I det förstnämnda fallet är förstås risken större att man stöter rådjuret ordentligt och att det enda resultatet blir ett drev som tonar ut i fjärran.
Utnyttja terrängen
Att känna sina marker och veta var rådjuren brukar dra fram är närmast en förutsättning för att lyckas vid den här typen av jakt. Stanna upp i både säkra och möjliga pass för att bedöma situationen. Utnyttja kullar och höjdsträckor, både för att höra hunden bättre och för att drivna rådjur ofta söker sig till höjder för att ha bättre koll på den förföljande hunden.
Gå där risken att göra ljud är minimal. Utnyttja grovskogen och runda hellre en tät plantering än knaka rakt igenom, även om det tar längre tid att nå det där passet du tror att rådjuret är på väg till.
Den fyrfota jaktkamraten
Hundens drevsätt är närmast avgörande för att jakten ska lyckas, och för att det ska bli en jaktform man kan utnyttja gång på gång. Långsamdrivande, tätskallig, lugn upptagare; drevtid på åtminstone en timma. Alla de förmågor vi uppskattar hos en god rådjurshund kommer till sin fulla rätt när jägaren hänger på drevet.
Vid jakt med till exempel en långsam tax med ett tätt, närmast klocklingande, skall kan rådjur bukta mycket snävt. Att smyga in i ett sådant buktområde är extremt spännande. Tummen på säkringen, den totala koncentrationen och uppmärksamheten, de avgörande vägvalen. När man då lyckas, ja då kan jägarlivet inte vara bättre.
Pejl eller inte?
Med dagens teknik behöver vi ju inte längre lyssna på ett avlägset hundskall och utifrån det dra slutsatser om var drevdjuret är på väg. Det räcker att titta ner på displayen (och de som gör det tillräckligt ofta riskerar att få vara med om att rådjuret står och tittar på dem när de lyfter blicken).
Var och en får självfallet göra som den vill, men när jag hänger på drevet får hundsökaren stanna i fickan. Vad tycker du?
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.