onsdag 10 augusti

Hund

Publicerad 15 maj 2013 - 16:32

Viltspår inkörsport till ökat jaktintresse

I vintras blev undertecknad kontaktad av en kennel som föder upp rhodesian ridgeback och som var intresserad av att få utbildning i viltspår och eftersök. Det ledde till många positiva intryck för alla parter.

Vid första tillfället på Fliseryds jaktskyttebana i Kalmar län gick vi igenom hur man tränar upp en viltspårhund och vad skillnaden är mellan ett viltspårprov och ett eftersök.
Vid andra tillfället gick vi igenom hur man ska träna upp sin eftersökshund till att bli spårnoga och markeringsnoga samt hur man läser sin hund.

Vi jägare har en hel del att lära av hur andra spårar med sina hundar, och likaså kan vi själva  lära ut en hel del tips och idéer.    

Det bästa med detta är att vi jägare får en möjlighet att visa upp våra hundar och förklara för ickejägare hur vi använder dem och varför. När vi gör detta får vi en helt annan förståelse för arbetet med eftersöken och jakten.

Kan ge nya medlemmar
Vi i Jägareförbundet pratar också många gånger om medlemsvärvning, och detta är ett perfekt tillfälle att värva medlemmar. Kanske blir det nya jägare av dem i framtiden. De deltagare som deltog på utbildningen fick blodad tand, och några blev medlemmar i Jägareförbundet och skulle när de kom hem ta kontakt med sina jaktvårdskretsar för att eventuellt gå med i någon hundgrupp.

Vi som håller på med hundutbildningar i Jägareförbundet ser ett uppsving, och förhopp-ningsvis kan vi på ett bra sätt ta hand om de så kallade ickejägare som vill träna sina hundar. Gör vi det på rätt sätt kommer medlemsantalet att öka och många gå vidare och ta jägarexamen för att sedan börja jaga.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder