onsdag 6 juli

Hund

Publicerad 16 maj 2013 - 09:17

Vildsvin hetare än älg i Blekinge

När Halsjöbygdens älgskötselområde nordost om Karlshamn i Blekinge hade älgmöte för att summera första veckans jakt och observationer, lades mest tid på att diskutera hur vildsvinen ska förvaltas i området.

Älgjakten gick nästan exakt som förväntat. De vuxna älgarna räckte till lördagen. Då hade sex tjurar och sex hondjur fällts, förutom sex kalvar. Detta innebär att resten av jakttiden kommer att inriktas på kalvjakt.
Totalt konstaterade mötet att älgtillgången är god i området.

Vildsvin i fokus
Redan vid vårens möte bildades en vildsvinsgrupp, och nu gav de sin första lägesrapport. Anders Truedsson var föredragande. Han gav en bra summering av läget, med en lokalt ganska besvärlig vildsvinsproblematik. Många markägare i området har stora problem med vildsvinsskador. Vad finns att göra, var den retoriska fråga som ställdes.

Samsyn och samjakt
Anders Truedsson gick igenom några saker som är extra viktiga. Samsyn och samjakt över cirka 20003000 hektar är det viktigaste. Inom ett sådant område kan man i många fall förvalta den lokala vildsvinsstammen. Här bör man planera åtlingen så att åteljakt kan ske på bästa sätt.
Det är tveksamt om någon utfodring, det vill säga en foder-plats, behövs i ett sådant område. Många på mötet ville förbjuda utfodring av typen högar av sockerbetor. Att man inte ska använda bearbetade produkter var mötet helt enigt om.

Hundekipage
Man ville att arbetsgruppen skulle upprätta en lista på hundekipage som man kan ringa om man behöver hjälp vid sina jakter. För just det här med samjakt är viktigt om man ska lyckas med vildsvinsjakt. Många skyttar, tillgång till flera hundekipage och en bra planering är ett måste om jakten ska bli framgångsrik.
En grupp av erfarna eftersöksjägare kommer också att organiseras. Dessa kan också kallas in om extraordinära jaktinsatser fordras i samband med akut skadegörelse.
Man hoppades mycket på det annonserade material som Jägareförbundet och LRF gemensamt tar fram och som ska vara klart under hösten. Från detta material hoppas gruppen på att det ska vara möjligt att extrahera ett antal goda råd som kan anpassas till den lokala situationen och sedan meddelas jägarna inom området.

Fällor i fokus
Som avslutning på vildsvinsdiskussionen summerades läget i utredningen av vildsvinsfällor, och det pratades lite om Jägareförbundets rekommendationer att skjuta mer vildsvin. Nytt är ju att också större hondjur bör skjutas, men att detta ska ske främst i september till december (inom ramen för vad lagen tillåter).
Efter lite prat om kronviltförvaltning avslutades ett extra givande höstmöte.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder