Väst skyddar hundar vid vildsvinsattacker

Hundar med skyddsväst klar­ar vildsvinsattacker bättre än oskyddade hundar. Det visar en läsarundersökning i tyska jakttidningen Wild und Hund.

Blir stora och tunga hundar allvarligare skadade vid vildsvins­jakt eftersom de är långsammare i vändningarna än små och deras tyngd gör att en vildsvinsbete tränger in djupare?

För att få svar på bland annat detta bad den tyska jakttidningen Wild und Hund de läsare som fått sin hund skadad under jaktsäsongen 20102011 att fylla i ett frågeformulär. Det resulterade i 251 rapporter om skadade hund­ar. I Wild und Hund nummer 19 år 2011 presenterades en sammanställning.

Föga förvånande stod vildsvin för 95 procent av skadorna och inte mindre än 30 procent av dessa hade orsakats av skad­skjutna svin. Det är alltså uppenbart att mer omdömesgillt skytte skulle kunna reducera antalet vildsvinsskadade hundar med uppemot 25 procent.

 

Åtta hundar dog

81 hundar hade jagat ensamma och 167 ihop med andra. Då det inte är känt hur ofta vildsvin konfronteras av en ensam hund eller av flera samtidigt, kan ingen säker slutsats dras av dessa siffror. Men troligen ökar skaderisken då flera hundar jagar ihop eftersom de hetsar upp varandra. Tre hundar hade skadats under eftersök. Åtta av hundarna dog

Eftersom svåra skador är dyr­are att behandla, jämförde man veterinär­kostnaderna mellan olika raser. Det visade sig att hundens storlek inte hade någon betydelse för veterinärräkningen. Därför drogs slutsatsen att större hundar inte blir svårare skadade än mindre i konfrontationer med vildsvin.

Hanhundar skadas oftare
Materialet visade däremot tydligt att hanhundar skadas både oftare och svårare än tikar. Endast 37,1 procent av de skadade hundarna var tikar och de genom­snittliga veterinärkostnaderna var 380 euro för tikar och 450 euro för hanhundar.

Totalt 76 av hundarna hade skadats trots att de bar väst. Men skadorna var oftast lindrigare än hos hundar utan väst. Speciellt effektiv visade sig västen vara när det gäller att skydda bröstkorg och buk, där nästan 40 procent av hundarna utan väst blev skadade.

Hundar med skyddsväst fick sällan livshotande skador och behövde kortare tid för att tillfriskna. Veterinärräkningen blev också i genomsnitt 12 procent lägre för hundar med väst. Skyddsväst lönar sig alltså på flera sätt.

 

Bakdelen dåligt skyddad

Dock drog man slutsatsen att dagens skyddsvästar inte fungerar bra nog när det gäller att skydda hundens bakdel. Skador i lårmuskulaturen är vanliga hos hundar både med och utan väst samt ofta besvärliga, långdragna och dyra. De flikar som finns på en del västar och som täcker lår­en är inte effektiva, menar Wild und Hund.

Vildsvinsbetar träffar ofta underifrån och då hjälper inte en löst hängande flik.

En bra skyddsväst för en vildsvinshund ska alltså främst skydda hundens bröstkorg, buk och bakdel. Två tredjedelar av skadorna på oskyddade hundar drabbar dessa kroppspartier.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst