lördag 10 december

Hund

Vargdrabbad hundägare träffade Carlgren

Före detta stövarägaren Lasse Gustavsson träffade miljöminister Andreas Carlgren i samband med torsdagens rovdjursdiskussion i Ockelbo.
Jag tycker att samtalet kändes meningsfullt, säger Lasse Gustavsson.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:43

Det var i september 2010 som Lasses stövare Kalle dödades i samband med harjakt strax intill slalombacken i Edsbyn. Stövaren drev hare för fullt när Lasse hörde plötsligt hörde hur hunden skrek. Efter en stunds pejlande kunde han hitta sin jaktkamrat, nästan helt uppäten av varg.

Attacken gjordes av vargar från Homnareviret och på kort tid dödade vargarna ytterligare två stövare och angrep två andra. Efter många struliga turer tillstyrkte länsstyrelsen i Gävleborg skyddsjakt på en av vargarna och efter en hel hösts jakt sköts vargen den 18 december.

Jag berättade för ministern hur komplicerat det var att få tillstånd till skyddsjakt och hur motarbetad vi hela tiden blev av länsstyrelsen, säger Lasse Gustavsson.

 

Förlorad jaktsäsong

Han tog även upp att en hel jaktsäsong gick bort innan vargen kunde skjutas och att jägare utan ersättning kört över 500 mil i egna bilar för att spåra vargarna innan jakten lyckades.

Jägarna ville hela tiden att skyddsjakten skulle genomföras med hjälp av helikopter. Länsstyrelsen sa nej till detta, men några veckor efter att den ena vargen sköts skickade man upp en helikopter och sövde den andra vargen i reviret och försåg den med sändare.

Jag uppfattade det som om ministern förstod problematiken kring skyddsjakt och att han skulle se över den, säger Lasse Gustavsson.

 

Ingen ny hund?

Efter att Lasse förlorade sin jaktkamrat har han varit utan hund. Och förmodligen kommer det att förbli så.

Jag vill inte bara stå och gnälla, men jag kommer nog inte att köpa någon ny jakthund eftersom vargsituationen ser ut som den gör, säger Lasse Gustavsson.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar