Trots försäkring: Eftersöksjägare tvingas betala när hunden blir skadad
PremiumPolisen ger uppdraget, Jägareförbundet står för försäkringen. Jägaren håller med hund och utrustning. Uppdraget, att spåra upp och avliva trafikskadat vilt, utförs åt staten. Då kan det vara rimligt att jägaren inte behöver betala ur egen ficka om och när hunden blir skadad.
– Vi utför en tjänst åt staten, med låg ersättning som inte täcker omkostnaderna, och ska inte behöva betala för skadade hundar också, tycker NVR-jägaren Mikael Eriksson i Vingåker.
Han har fått flera hundar skadade under trafikeftersök, en så illa att den dog.
– Det händer grejer, så är det, säger Mikael Eriksson som varit eftersöksjägare i nästan tio år.
Lever farligt
En jakthund lever farligt, det är alla jägare väl medvetna om. En jakthund som används till trafikeftersök inom Nationella viltolycksrådet likaså, i synnerhet om den fungerar som avfångningshund och arbetar lös.
När den är ute på uppdrag initierat av polisen täcks eventuella skador av en försäkring som jägaren har genom sitt medlemskap i Svenska Jägareförbundet och som ingår i förbundets samarbetsavtal med försäkringsbolaget Agria.
En jägarkollega till Mikael Eriksson har just nu en eftersökshund skadad, en lajka som trampat in en pinne genom tassen och upp i benet.
– Försäkringen är bra så länge hunden ligger på djursjukhuset. Men när den kommer hem, då får man själv betala för rehab, medicin och direktregleringsavgift. Hittills har min kompis fått lägga ut 1.100 kronor för medicin till hunden som har skadats under ett uppdrag för staten, säger Mikael Eriksson.
Skadad av taggtråd
Själv fick han strida för att få ut livförsäkringen för blandrashunden Maja, som skadades illa av taggtråd i munnen under ett eftersök.
– Hon höll på att förblöda. Någon månad senare hade såret läkt, men blivit infekterat under, berättar Mikael.
Det gick så illa att hunden dog, men försäkringsbolaget menade att detta inte gick att härleda till den ursprungliga skadan. Mikael fick packa in sin döda hund i en låda och skicka henne till SVA för obduktion.
– Sedan fick en oberoende veterinär skriva ett utlåtande utifrån obduktionsrapporten, då fick jag ut ersättningen på 25.000 kronor, säger Mikael Eriksson.
Som polishundarna
Han tycker att eftersökshundarna borde kunna jämföras med Polisens hundar när de är i tjänst. Polisens hundförare behöver knappast betala något själva om deras hundar skadas.
– Polisen är vår arbetsgivare när vi är ute, påpekar Mikael Eriksson.
Men Polisen vill inte bidra alls när det gäller hundförsäkringen, säger Markus Olsson som är NVR-ansvarig på Svenska Jägareförbundet.
– Men kan till exempel få sin hund påkörd under eftersöket. Det är praxis att bilägare och hundägare delar på kostnaderna. Då borde Polismyndigheten kunna betala i stället för eftersöksjägaren, säger han.
Bättre försäkring
Markus Olsson anser dock att försäkringen blev betydligt bättre för några år sedan. Den har nu ingen självrisk och upp till 120.000 kronor i veterinärvårdsersättning.
– Men det finns alltid saker att förbättra, jag skulle till exempel gärna se att man fick milersättning om man behöver köra långt för att ta hunden till veterinär.
Just resor, rehab och läkemedel är något som förbundet har pratat med Agria om de senaste åren.
– Jag ska stöta på en gång till om det, säger Markus Olsson.
Brukbarhet
Han nämner också att brukbarhet är ytterligare en sak att diskutera och som finns i andra hundförsäkringar.
– Om inte hunden längre kan användas till det den är tänkt som, i det här fallet som eftersökshund vid trafikeftersök, så borde man kunna få ut livförsäkringen, eller en del av den.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.