Spårspecialister som hannoveransk viltspårhund är ofta mindre livliga i sitt temperament och blir inte så lätt störda av omgivningen. Foto: Jan Henricson

I andra delen av spårskolan går vi igenom den grundläggande träningen. Foto: Jan Henricson

Spårskolan: Lär din hund spåra!

Alla hundar kan spåra. Hur duktig hunden blir beror på individen och hundens mentala egenskaper, men också på träning och erfarenhet. I det andra avsnittet av spårskolan börjar vi från början, hur du kommer igång med spårträningen och vad du bör tänka på.

För att hunden ska bli en riktigt duktig spårhund krävs mycket träning. Den ska kunna hitta en skottplats, den ska kunna spåra även om det skadade djuret inte blöder, den ska kunna arbeta under dygnets alla timmar och året om, i alla slags väder och i alla möjliga terrängtyper. Dessutom ska den klara av en hel del störningar. Lagen kräver att en tränad hund ska finnas tillgänglig vid nästan all jakt. Begreppet eftersökshund är inte så entydigt, en apportör är ju också ett slags eftersökshund. Bland andra hundar skiljer man mellan olika typer beroende på arbetssätt.

 

Mental stimulans

Här koncentrerar vi oss på själva spårhunden. Även om du inte har tänkt utbilda din hund till en eftersöksspecialist, så kan det vara praktiskt att ha en hyfsat bra spårtränad hund i huset. Även efter ett bra skott kan ett djur gå undan en bit, och det kan vara svårt att hitta det utan en tränad nos.
Tänk bara på bockjakten, när vegetationen är hög och frodig, eller när ett djur går in i en tät granplantering.
Att spårträna sin hund är inte bara bra ur praktisk jaktlig synvinkel, utan också för att ge hunden mental stimulans. Luktsinnet är hundens viktigaste sinne – låt den få använda det!

 

När ska man börja?

När ska man då börja spårträningen? Ingen hund är den andra lik, men någonstans vid fem till tolv månaders ålder kan vara lämpligt.
Börja med ett så kallat kontrollspår för att se om hunden verkar vara mogen, och avancera sedan långsamt.
Hunden bör kunna grunderna i lydnad, som till exempel sitt och gå fint i koppel. Tänk också på att de flesta unghundar brukar komma in i en ”spökålder”. Då gäller det bara att lugnt stötta den inför läskiga rotvältor och stubbar.
Unga hundar kan inte heller koncentrera sig under några längre stunder, så ställ inte för höga krav i början.

 

Inlärning
Gör en sak i taget. Blanda inte ihop spårträningen med till exempel apportering, det kan förvirra hunden.
Samma sak gäller jakthundar som sedan ska arbeta självständigt, som drivande rådjurshundar och älghundar. Spårträna först, jaga in sedan.
Nu pratar vi inlärning. När hunden väl kan spåra så kan du naturligtvis blanda aktiviteter.
Men om hunden redan har hunnit bli något år gammal, är det för sent då? Nej, absolut inte. Om hunden redan är jakttränad kan man få problem med att den föredrar färsk vittring framför konstlade blodspår, men då förklarar man bara lugnt och bestämt vad som gäller, tränar detta lite extra – och naturligtvis ser till att hunden är motiverad!
Vuxna hundar har inga problem med att skilja på olika sorters arbete om vi bara är tydliga med vad vi vill. Här ger ju till exempel selen och linan hunden information om att det är spårarbete som gäller.

Malou Kjellsson

Tänk på:

• Om du inte har egen jaktmark, glöm inte att fråga markägaren om lov innan du lägger spår.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst