Spårskolan: Gå ett viltspårprov

Var inte för bekväm när du lägger spår, du vet ju att viltet gärna går in i grantätningar. Foto: Malou Kjellsson

Att gå viltspårprov är ett sätt att kontrollera att hunden har de grundläggande kunskaperna – och att du kan hålla dina nerver i styr.

Det finns två klasser, anlagsklass och öppen klass. I anlagsklass blir man antingen godkänd eller inte. Blir man godkänd kan man starta i öppen klass och där kan man få första-, andra- eller tredjepris (eller nolla). Det krävs tre förstapris för att hunden ska bli champion.
I båda klasserna är spåret minst 600 meter långt och ska innehålla fyra vinklar och ett bloduppehåll. Spåret ska läggas med två deciliter blod.
I anlagsklass är spåret 2–5 timmar gammalt, i öppen klass 12–24 timmar gammalt.

Hitta början

Nöjd spårhund har hittat viltdelen. Foto: Malou KjellssonI öppen klass ska hunden själv hitta spårbörjan på en yta av 25×25 meter, dessutom prövas hunden med skott och spåret innehåller bloduppehåll i vinklar och en återgång.
Många special- och rasklubbar arrangerar viltspårprov. Proven kan vara antingen rörliga då hundägaren gör upp tid och plats med en domare, eller ordinarie då en mängd hundar tävlar samma dag.
Reglerna för viltspårproven kan du hitta på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Föra dagbok

Det kan tyckas överambitiöst, men en enklare dagbok kan hjälpa till om och när, problem i spårträningen uppstår.
Notera väder och vind, terrängtyp och vad som gick bra och vad hunden kanske hade problem med.
Då är det lättare att lägga upp en plan för vad som behöver tränas och vad hunden tycker är svårt och vad den tycker är lätt.

Gå kurs

Att gå en kurs är ett bra sätt att komma igång. Man lär sig mycket av varandra och att ”läsa hund”. Kontakta din jaktvårdskrets eller titta på jakthundklubbarnas hemsidor.
Fördelen med att gå en kurs är att träningen verkligen blir av, att man inte vill bli ”sämst i klassen” och gör sin hemläxa, att andra lägger spår till dig och att du får en erfaren instruktör som hjälper till med att läsa in hund i spåret.

Malou Kjellsson

Fotnot: Detta var sista avsnittet i vår serie Spårskolan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.