söndag 23 juni

Hund

Lars Petersson har haft finnstövaren Joko sedan han var valp. Nu är hunden pensionerad, men får ändå följa med till skogen ett par gånger i månaden. Foto: Jan Henricson

Jaga på den äldre hundens villkor

Premium

Hunden förstår inte att den är gammal. Att beröva den ­sin livsluft – jakten – kan i värsta fall innebära att den åldras ännu snabbare. Men det gäller att jaga på den gamla hund­ens villkor.

Att fortsätta jaga med den åldrande hunden kan vara ett sätt att hålla den ung i sinnet och i god ­kondition. Den gamla hunden ska ­förstås få jaga efter sina förutsättningar. Vissa orkar mer och andra mindre. Vissa tror att de orkar mer än de gör, då får hundägaren vara observant och sätta gränser.

 

Låt hunden värma upp

Det är viktigt att värma upp hunden innan den släpps och stretcha efter jakten, att inte låta den bli kall och stel. Det gäller även ­yngre jakt­hundar, men ännu mer de äldre.

Åldrande hundar har mindre muskel­massa och har svårare att muskla sig än yngre. Anpassa ­utfodringen till hundens förändrade ämnesomsättning och låt den inte bli överviktig.

Men när blir egentligen en hund gammal? Det skiljer sig från hund till hund och ­beror även på rasen. Stora hundar ­lever generellt inte lika länge som små och blir därför också gamla tidigare. I regel börjar olika ålders­förändringar märkas när ­hunden är mellan sju och elva år.

 

Gör en seniorkontroll

Åldersförändringarna är både fysiska och mentala. En gammal hunds hjärna väger inte lika mycket som hos en ung hund och nervimpulserna går inte lika snabbt.

Hörseln är oftast det sinne som försämras först och mest, medan luktsinnet verkar vara mest motståndskraftigt, vilket förstås är en välsignelse för en jakthund.

Är du osäker på om din äldre hund fortfar­ande är i form att jaga, ta den gärna till ­veterinär för en seniorkontroll.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.