lördag 25 maj

Hund

Bär din hund på några kilo extra? När jaktsäsongen är slut är det lätt att hunden går upp i vikt. Foto: Jan Henricson

Så bantar du din hund

Premium

Om hunden är överviktig och inte lider av någon sjukdom är det bara att ge mindre mat och mer motion. Något som i teorin är väldigt enkelt, men som för många hundägare kan vara svårt eftersom det innebär att bryta gamla (o)vanor.

Du har konstaterat att din hund bär på några extra, onödiga kilo. Då är det dags att identifiera vad som kan ha bidragit till hundens övervikt. Hur mycket har den ätit under de senaste veckorna av torrfoder, konserver, matrester, hundgodis, ben, mellanmål och eventuellt skaffat sig på egen hand?

Om man inte känner till vad hundens idealvikt bör vara, kan man ändå börja med att sätta målvikten till 85 procent av den nuvarande vikten.

Väger till exempel hunden 40 kilo kan det första steget vara att gå ner till 34 kilo (40 kilo x 0,85 = 34 kilo).

Om hunden fortfarande är överviktig när den nått det första målet, kan man sätta nästa mål till 85 procent av denna nya vikt, det vill säga 29 kilo (34 kilo x 0,85 = 29 kilo).

 

Dra ner 70 procent

Ofta kan man dra ner fodermängden till cirka 70 procent av den nuvarande givan hos en överviktig hund.

Om det står på foderpåsen att hunden ska ha åtta deciliter per dag, ge då cirka 5,6 deciliter per dag (8 deciliter x 0,70 = 5,6 deciliter) under bantningsperioden.

Hunden bör kunna gå ner i genomsnitt ett halvt kilo i veckan med denna metod.

Om hunden inte går ner i vikt som du önskar, kan du minska mängden med ytterligare någon deciliter per dag.

När man anser att hundens vikt är lagom, gäller det sedan att hålla vikten stabil. Det gör man genom att hela tiden ha kontroll på revbenen. Ett par gånger i veckan känner man efter innan utfodring och justerar därefter hur mycket foder hunden ska ha. Håll igen på extra godis och mellanmål. Väg eventuellt hunden varannan vecka om du känner att det behövs.

 

Vilket foder?

En hund anses överviktig om den väger 15 procent mer än normalt. En hund som bör väga tio kilo börjar få övervikt redan mellan elva och tolv kilo. Foto: Jan Henricson

För att uppnå en viktminskning kan man antingen minska mängden av hundens vanliga foder eller byta till ett lågenergifoder.

Oftast är det lättast att byta till ett foder som innehåller mindre energi än det man tidigare gett, ett så kallat lightfoder, men tänk på att olika foder är olika mycket ”light” och har olika andel av exempelvis energi och fibrer.

Välj därför ett foder som innehåller mindre energi än det foder du tidigare gett hunden.

Fett ger mer än dubbelt så mycket energi per kilo i jämförelse med protein och kolhydrater. Därför är det lätt att ge för mycket av fett även om man ger en liten mängd. Hundar som är feta bör under en tid minska mängden fett för att lättare gå ner i vikt.

Svenska studier har visat att matrester eller hemlagad hundmat ofta innehåller mer fett än torrfoder, något att tänka på om man ska banta sin hund.

 

Motionen viktig

Alla hundar behöver motion, och ska hunden gå ned i vikt är förstås motion extra viktigt.

Hundens energiförbrukning fördubblas av en långsam promenad och blir tre gånger så hög vid rask takt, men även efter motionspasset är slut har hunden en högre energiförbränning.

Motion förhindrar också förlust av kroppens muskelmassa och skelettets mineraler som annars ofta sker vid en viktminskning.

Motion förbättrar också hjärt- och kärlfunktioner, ökar välbefinnandet och stärker hela kroppen – även för hundägaren!

 

Marie Sallander

 

Fotnot: Marie Sallander är agronomie doktor, forskare och specialist på hundars och katters kost, motion och relaterade sjukdomar. Texten har tidigare publicerats i Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.