Foto: Jan Henricson

Är din hund för tjock?

Premium

Hur mycket väger din hund? Kan du lätt känna revbenen om du stryker den på sidan?
Handen på hjärtat, kanske den har blivit överviktig?

Foto: Jan Henricson

Studier i exempelvis Sverige, England och USA har visat att 25–40 procent av alla hundar är överviktiga. Och en tredjedel av hundägarna är inte ens medvetna om att den egna hunden hålls i för kraftigt hull.

En av de viktigaste anledningarna till att hålla hunden smal är att feta hundar löper en ökad risk att drabbas av olika sjukdomar, exempelvis diabetes, ledproblem, andningsbesvär och hjärtsjukdomar.

En hund anses överviktig om den väger 15 procent mer än normalt.

Detta innebär att en hund är överviktig om den bör väga 30 kilo, men går upp till 34–35 kilo. En hund som bör väga 10 kilo börjar få en liten övervikt redan vid 11–12 kilo.

Om hunden väger 20 procent eller mer än det ideala, börjar den få hälsoproblem av övervikten.

 

Är hunden för tjock?

För att kunna veta om hunden är för tjock är det viktigt att veta hur man på ett enkelt sätt kan bedöma detta. Att jämföra med en standardvikt för rasen är inte tillförlitligt, eftersom kroppsbyggnaden mellan individer kan variera kraftigt, även mellan hundar av samma ras och kön.

Ett enkelt sätt att bedöma hundens hull är att känna med handflatorna längs revbenen framifrån och bakåt.

Hunden är för mager om man kan se revbenen sticka ut.

Hunden anses vara normalviktig om man med lätthet kan känna revbenen.

Om man måste gräva lite efter revbenen är hunden lite överviktig.

Om man knappt känner revbenen är hunden fet. Om man inte kan känna revbenen alls vittnar det om kraftig fetma.

 

Som ett timglas

De flesta raser ska ha en kroppsform som ett timglas när man ser dem uppifrån, med tydliga höfter efter en indragen midja. Karakteristiska drag hos feta hundar är att:

• Buken hänger ner, eller skjuter ut på sidorna när man ser hunden ovanifrån.

• Stora ytor med fett på var sida om svansroten och på höfterna.

• En vaggande gång istället för ett normalt rörelsemönster.

• Långsamma rörelser.

 

Känn med handflatorna längs revbenen framifrån och bakåt. Hunden är normalviktig om man med lätthet kan känna revbenen. Om man måste ”gräva” lite efter revbenen är hunden lite överviktig. Foto: Jan Henricson

 

Varför blir hunden för tjock?

Det grundläggande problemet hos hundar som är drabbade av övervikt är obalansen mellan det hunden äter och det den förbrukar, vilket resulterar i att ett överskott av främst fett lagras i kroppen.

 

Fetma är generellt sett vanligare hos tikar än hos hanhundar.

Risken för fetma ökar också med åldern. Det totala dagliga energibehovet för en medelålders hund kan minska med så mycket som 20 procent jämfört med behovet som unghund.

Andelen överviktiga hundar är dubbelt så hög hos kastrerade som hos okastrerade hundar hos båda könen.

Efter en kastrering fortsätter hundägaren ofta att utfodra med samma mängd som tidigare, trots att behovet minskar. Viktigt är därför att minska mängden mat till cirka 80 procent om du har en kastrerad hund.

 

För mycket mat

Kost och motion har en avgörande betydelse för om hunden blir överviktig eller inte.

Ägaren ger mat, godis eller mellanmål för ofta och i för stora mängder, och anpassar inte heller matmängden till hur mycket motion hunden får.

Våra jakthundar är ju säsongsarbetare, och får ofta inte lika mycket motion hela året. Om man inte anpassar matmängden efter säsong finns stor risk att hunden lägger på sig några extra kilo.

Det allra bästa vore ju om hunden aldrig blev tjock – då behövde man inte kämpa med att banta en gullig och tiggande matälskare.

Ofta är det lilla extra, exempelvis träningsgodiset, de feta matresterna eller fikabullen, det som gör att det blir för mycket.

Ta för vana att klämma lite på hundens revben någon gång i veckan innan du utfodrar, ge mer eller mindre beroende på hur hullet känns.

 

Marie Sallander

 

Fotnot: Marie Sallander är agronomie doktor, forskare och specialist på hundars och katters kost, motion och relaterade sjukdomar. Texten har tidigare publicerats i Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.