torsdag 20 juni

Hund

Medvetenheten om faran av antibiotikabehandling ökar och förskrivningen minskar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Hundar får mindre antibiotika

Antibiotikabehandlingen av hundar i Sverige kan ha halverats på tre år, visar en ny undersökning.

Det är i samband med World Antibiotics Awareness Week, som pågår mellan 18–24 november, som djursjukhusföretaget Anicura publicerar en studie av förskrivningen av antibiotika till sällskapsdjur i Europa. Den visar att antibiotikaanvändningen inom europeisk djursjukvård har minskat de senaste tre åren, rapporterar webbsidan lifesciencesweden.se.

Uppgifterna överensstämmer med en rapport som publicerades av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i oktober. Den visade bland annat att försäljningen av antibiotika inom veterinärmedicinen i Europa har minskat med 32 procent mellan 2011 och 2017.

 

I genomsnitt nio procent

Anicura-studien omfattar 23.429 hundar som behandlades vid 154 djursjukhus i tio länder under oktober månad i år. Resultaten visar att i genomsnitt fick nio procent av dem antibiotika. I Sverige fick endast fem procent av hundarna antibiotika, vilket kan jämföras med tio procent år 2016.

 

Ökad medvetenhet

I en studie genomförd av Sveriges Veterinärförbund, även den i oktober, tillfrågades 590 veterinärer om hur användningen av antibiotika förändrats på deras arbetsplats de senaste åren. 94 procent av veterinärerna svarade att medvetenheten om antibiotikaresistens ökat och 76 procent upplevde att förskrivningen av antibiotika har minskat, enligt lifesciencesweden.se.

 

Så stor andel behandlade hundar fick antibiotika 2016 respektive 2019:

Sverige: 10 respektive 5 procent.

Norge: 7 respektive 4 procent.

Nederländerna: 14 respektive 10 procent.

Tyskland, Österrike och Schweiz: 23 respektive 11 procent.

Danmark: 19 respektive 11 procent.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.