torsdag 20 juni

Hund

Foto: Jonas Malmsten

Fråga veterinären: Diabetes hos hund – ska jag vara orolig?

Premium

Gun-Britt: Kan hundar få diabetes? Gubben min har en olat att dagligen ge vår stövare godsaker och våra matrester och jag tycker att han blivit så fet (stövaren alltså, men även mannen …). Gubben har ­diabetes redan och jag är orolig för stövaren också.

Veterinär Jonas Malmsten svarar:

Ja, hundar kan få diabetes precis som vi. Och dessutom båda typerna (typ 1 och 2). Till och med katter kan få diabetes. Det är djurägarens ansvar att se till att hunden håller sig frisk. Att ha en överviktig hund är både farligt för hunden och går emot den djurskyddslagstiftning vi har i landet. 

En bidragande orsak till att hundar får diabetes är, precis som du är inne på, felaktig kost som leder till övervikt. Dessutom kan felaktig kost leda till tandproblem som i sin tur kan orsaka allmän sjukdom.

Så bantar du din hund

De flesta hundfoder innehåller precis rätt sammansättning av näringsämnen, mineraler, vitaminer och dylikt som hunden behöver. Då handlar det om att ge hunden rätt mängd i förhållande till vad den behöver. Oftast går det att utläsa på förpackningen. 

Stora risker med hundfetma

En överviktig hund behöver gå ner i vikt. Det kan ta tid och kräver noggrannhet. Här kan det vara bra att få råd av en veterinär för att sätta upp en målvikt och en plan för att nå dit. 

Så för hundens skull – sluta ge den extra godbitar och håll er helst till hundfoder av ett erkänt fabrikat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.