Jakten kan få ett dramatiskt slut om hunden råkar komma ut på en svag is. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förrädiska isar hot för hundar – expertens tips för att rädda liv

Kvicksilvret kryper allt längre ner i termometern och de förrädiska isarna sprider sig i landet. Varje år dör ett antal hundar av drunkning under jakt – men är du förberedd ökar chansen att hunden kan räddas.

För många jägare är jakt med hund det primära intresset – men det är inte utan fara för sitt liv som hundarna tar sig fram genom skogarna.

Trafik, vassa betar, skarpa skott och vattendrag är några av farorna som lurar och snabbt kan sätta stopp.

Statistik

Försäkringsbolaget Agria uppger att de försäkrar omkring 40 procent av hundarna i Sverige. Varje år publicerar de statistik som är kopplad till skador eller dödsfall hos hundar.

Jämfört med andra skador eller dödsfall placerar sig drunkning något över mitten i statistiken – men långt efter trafiken, som med sina drygt 200 fall per år de senaste åren är den överlägset vanligaste skade- eller dödsorsaken.

Tänk till

Vad gäller drunkning varierar statistiken från år till år. 2018 rapporterades 34 hundar drunknade. Året därpå 22 och 2021 var siffran 12.

Men är jägarna bara förberedda kan det göra att fler hundar klarar livhanken, trots att isen brustit. Men det gäller att hålla huvudet kallt, menar experten.

 

Patrik Olsson är affärsområdeschef för sällskapsdjur på försäkringsbolaget Agria. Foto: Agria

– Håller inte isen för hunden kommer den definitivt inte att hålla för människan heller. Det händer emellanåt att en husse eller matte drunknar när de försöker hjälpa sin hund. Så här gäller det att tänka till, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria.

Förberedd

Han menar att det absolut råder en risk med dåliga isar, men att bolagets statistik också påverkas av hur vintern och isarna utvecklas.

– Jag tycker att, om man jagar i närheten av vattendrag där man vet att det kan vara tunna isar är det jättebra om man kan ha en väst eller något som ger flytförmåga på sig, säger Patrik Olsson och fortsätter:

– Samlas man med jaktlaget, prata om de här sakerna så ni är förberedda. Speciellt om man jagar på ställen där det kan finnas tunna isar.

Åtgärder

Skulle olyckan vara framme finns det en möjlighet att klara livhanken på hunden. Patrik Olsson tipsar här om några av de åtgärder som kan vidtas:

 

• Om det är en liten hund, lyft upp den i bakbenen så att vattnet kan rinna ut ur lungorna. Är det en större som man inte orkar lyfta kan man lägga den med huvud och hals lägre än övriga kroppen, så vattnet får möjlighet att rinna ut.

 

Kortbenta jakthundar kan ha svårare att ta sig upp ur vattendrag än hundar med längre ben. Foto: Lars-Henrik Andersson

• Se till att tungan eller annat inte täpper till luftvägarna, men akta fingrarna eftersom det är ett stort trauma att vara nära en drunkning och det är osäkert hur en hund reagerar.

• Andas inte hunden är det som med människor, konstgjord andning. Det är många hundar som man har fått igång på det sättet.

• Torka hunden så den blir varm.

• Kontakta veterinär så fort som möjligt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst