söndag 23 juni

Hund

Foto: Kjell-Erik Moseid

Jakthundar – jaga med förnuft när det är kallt

Hundar är mer känsliga för hög värme än för kyla, men vid riktigt sträng kyla är det inte lämpligt att jaga.

Jaktprovsreglerna för drivande raser säger att vid besvärande väderleksförhållanden som storm, skare och stark kyla så ställer man in eller skjuter upp prov. Riktvärdet när det gäller kyla är minus 15 grader, för tax minus tio grader. Även svåra snöförhållanden kan leda till att prov skjuts upp. Här är riktvärdet snö djupare än 30 centimeter, för tax 15 centimeter.

Dessa värden kan vara bra att ha i bakhuvudet även vid jakt när det inte är frågan om prov. Anledningen är bland annat att sträng kyla frestar på hundens luftvägar. Tänk själv hur plågsamt det är att springa med öppen mun när det är riktigt kallt! Lungorna och luftrören protesterar!
Djup snö är också oerhört ansträngande för hunden att jobba i under en längre tid.

 

Skare och förfrysning

Vass skare skadar hundens tassar och underrede och är ytterligare en anledning till att stanna hemma tills snön blir mindre vass.

När du jagar i snö kan hundens trampdynor och huden ovanför trampdynan smörjas med någon tassalva som inte innehåller vatten, för att förebygga sprickor, eller använda skor.

Om hunden förfryser en kroppsdel – öronspetsar, spenar och pung är känsliga områden – så ska den värmas långsamt, först med händerna, sedan till exempel genom att badda med varmt vatten. Skydda därefter huden med vaselin.

Hundar som har förfrusit en kroppsdel blir i framtiden mer känsliga för kyla. Vid riktigt allvarliga fall av förfrysning måste den skadade delen opereras bort.

 

Värm upp

Släpp inte hunden direkt från bilen när du ska jaga i kalla förhållanden, utan värm upp hunden med en promenad först. Stretcha den gärna efter jakten, medan den fortfarande är varm i kroppen. Låt den få ett täcke eller ligga i en hundsäck så att den får behålla en del av värmen när den är tillbaka i bilen igen.

Djupa diken med branta kanter kan vintertid bli livsfarliga för mindre, kortbenta jakthundar, i synnerhet taxar. Ha koll på var det finns sådana diken på jaktmarken! Om hunden blir stående i iskallt vatten och inte kan ta sig upp så klarar den sig inte länge. För att rädda en nerkyld hund krävs att den blir uppvärmd mycket försiktigt.

 

Måste dricka

Hunden behöver vätska när den jobbar, mycket vätska! Det gäller inte minst när det är minusgrader och kroppen går på högvarv för att hålla värmen. Vattendrag fryser till och det är inte säkert att hunden kan finna vatten ute i naturen när det är kallt. Ha alltid en flaska dricksvatten till hands under jakten!

Inte alla hundar är pigga på att dricka. Du kan lättare få i en sådan hund vätska om du använder en sportflaska med plastpip som du stoppar in i hundens mungipa. Ett annat alternativ är att blanda ut en liten mängd torrfoder eller rå köttfärs i vattnet. Då brukar även den mest kräsna hund vilja dricka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.