torsdag 13 juni

Hund

Enligt tidigare studier är tandsjukdomar hos hund ännu vanligare än vad som uppgavs av hundägarna själva. Foto: Marie Gadolin

Bra tandhälsa bara hos hälften av hundarna

Tandproblem är mycket vanligt hos hundar och precis som människor kan hundar få ett minskat välmående och tandvärk vid tandproblem, rapporterar Sveriges lanbruksuniversitet, SLU.

I en landsomfattande enkätstudie undersökte forskare från Sveriges lantbruksuniversitet svenska hundägares bedömning av hundars tandhälsa och eventuella svårigheter förknippat med detta.

 

Så sköter du hundens tänder

Enkäten besvarades av över 60.000 hundägare och bara hälften bedömde att hunden hade en mycket bra tandhälsa. En av fyra hundägare uppgav att de hade problem med att inspektera hundens tänder, vilket oftast berodde på att hunden inte var samarbetsvillig.

 

Dålig andedräkt

Hälften av hundägarna rapporterade dålig andedräkt, det vanligaste tecknet på tandlossningssjukdom, parodontit. Dessutom angav fyra av tio att hunden hade tandsten medan en av tio inte visste om hunden hade tandsten. Hundägare med små hundar och äldre hundar upplevde mer problem med hundens tänder.

 

Problem underskattas

Sammanfattningsvis visar resultaten att hundägare identifierar vissa tecken på tandsjukdom, men att tandproblemen troligen underskattas. Denna bedömning görs eftersom det är känt från tidigare studier att tandsjukdomar hos hund är ännu vanligare än vad som uppgavs här. Forskarna såg också att mer träning av både hundar och ägare behövs för att hundägaren skall kunna identifiera och förebygga tandproblem.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.