fredag 12 april

Hund

Sköt hundangripande varg – misstänkt för grovt jaktbrott

Foto: Tero Niemi

På torsdagen sköts en varg som attackerade en jakthund under älgjakt i Gagnefs kommun i Dalarna. Länsstyrelsens besiktningspersonal valde dock att inte avskriva ärendet som en paragraf 28-skjutning, utan överlämnade ärendet till polisen – som i enlighet med sina rutiner inlett en förundersökning om grovt jaktbrott.

Det var under älgjakt i Gagnefs kommun som skjutningen inträffade. Svensk Jakt har varit i kontakt med jaktledaren i det aktuella jaktlaget, som berättar om hur en jägare under jakten upptäckte hur en varg förföljde den gråhund man jagade med.
– Vargen kom i samma spår som hunden gått. Jägaren sköt varningsskott, men vargen reagerade knappt på det och då sköt han vargen, berättar jaktledaren för Svensk Jakt.

Inledde förundersökning
Ett solklart fall av tillämpning av paragraf 28, kan tyckas. Men så resonerade inte länsstyrelsens personal, som kallades till platsen för att göra en besiktning.
Dessa valde istället att överlämna ärendet till polisen, som därmed med automatik en förundersökning om grovt jaktbrott. Jägarens vapen har av utredningstekniska skäl beslagtagits.

Alfahanen i Tansenreviret?
– Det här är inte speciellt kul. Vi har haft varg i området i många år, men det här är första gången någon av våra hundar har attackerats av varg. Jägaren i fråga nekar givetvis till brott, det handlade om att freda hunden, säger jaktledaren.
Vargen som sköts var, enligt ännu obekräftade uppgifter, en vuxen hanvarg. Det skulle i så fall kunna röra sig om alfahanen i Tansenreviret, som omfattar det aktuella jaktområdet.
Tom Andersson, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral i Dalarna, bekräftar att en varg skjutits och att förundersökning inletts, men hänvisar i övrigt till miljöåklagare.

Paragraf 28

Ur jaktförordningens 28:e paragraf: ”Om björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret. Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret
1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,
2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller
3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.
Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.