Sommar, sol och bad är härligt för både hundar och människor, men man ska vara medveten om vilka faror som kan lura på hunden. Foto: Jan Henricson

Så undviks sommarens faror för hunden

Flera faror lurar på hunden sommartid, bland annat fästingar och huggormar. Men även värmen i sig kan vara farlig.

Fästingen måste suga blod tre gånger i sitt liv, de första två för att övergå från ett utvecklingsstadium till ett annat. Den tredje och sista gången för att kunna lägga sina ägg.

När fästingen sugit blod och är mätt ”spyr” den tillbaka lite blod in i djuret, eller människan. Det är då, anser man, som bakterierna förs över. Anaplasma drabbar till exempel hundar och hästar, men inte människor. Borrelios drabbar även människor, som ofta får en rodnad runt bettstället efter en tid.

Smittan är vanligast i Mälardalen och utmed östkusten, men förekommer även i andra delar av landet.

Ont i lederna

Den smittade hunden får mycket diffusa symtom, som feber, ledvärk, allmän håglöshet, förlorad aptit, hälta. Ibland kan den också vara vinglig, eller ha andra symtom från centrala nervsystemet. Vid borrelios är symtomen ofta häftigare än vid anaplasma.

Båda sjukdomarna diagnosticeras med hjälp av blodprov. Hunden får äta medicin i flera veckor, och det kan ta månader innan den är sitt vanliga jag igen.

Visitera

Man bör kolla igenom pälsen noga efter att hunden varit ute och ta bort fästingarna innan de har hunnit bita sig fast.
Fästingar som sitter fast ska plockas bort så fort som möjligt, antingen med hjälp av fingrarna, eller med någon av de fästingplockare som finns på marknaden.

Det finns också förebyggande preparat som skyddar mot fästingar. De är även verksamma mot ohyra som loppor och löss.

Ormbett

Ormens gift innehåller enzymer som bland annat ger vävnadsskador på bettstället, sprider giftet i kroppen via lymfsystemet, och orsakar svullnad. Hunden kan hamna i chocktillstånd, få hjärtrubbningar, blodbrist och njursvikt.

Ofta är ett bett i en tass farligare för hunden än till exempel i en läpp, på grund av att ormgiftet snabbare förs till hjärtat den vägen.

Hunden kan uppfatta en orm som en spännande, rörlig pinne. Foto: Jan Henricson

Veterinär snarast

Hunden bör tas till veterinär snarast möjligt.

Ormbett kan ge upphov till sena skador som visar sig först några veckor efter att hunden blivit ormbiten. Det kan vara njur– eller leversvikt eller påverkan på hjärtat. Därför kan det vara klokt att ta hunden på ett kontrollbesök hos veterinären några veckor efter ormbettet.

Giftalger

En tredje fara som lurar om sommaren är blommande giftalger, vilket är vanligast i södra och mellersta Sveriges insjöar, liksom i Östersjön. Gifterna är av samma typ som orm- och svampgift, lika farligt eller farligare än kobragift, och alltså mycket värre än ett huggormsbett. Framför allt är det centrala nervsystemet och levern som påverkas.

En hund som har badat i blommande vatten bör direkt spolas av med rent vatten, för att förhindra att den slickar i sig av algerna. Har hunden druckit av vatten med giftalger blir den snabbt sjuk, får kräkningar och diarré och måste till veterinär.

Långt ifrån alla blommande alger är giftiga. Misstänker man att algerna som blommar är giftiga, kan man kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i kommunen, som kan utföra en analys av vattnet.

Bilen är kanske den största faran för hundar på sommaren. Foto: Olle Olsson

Varm bil

Ormar, fästingar och giftalger i all ära, men frågan är om inte bilen är den som är farligast för hundar på sommaren. Inte risken att bli överkörd, utan risken att bli instängd i bilen en varm sommardag.

Lämna aldrig hunden i bilen när det är varmt ute! Den blir snabbt som en ugn. Inte ens om bakluckan är öppen får hunden vara där, eftersom någon kan komma och stänga luckan.

En vädringskrok är en bra investering men ska användas med förstånd.

Om hunden har blivit överhettad måste den kylas ner varsamt med kallt vatten, doppa den i ett dike eller spola av den.

Det livsviktiga vattnet

  • Ha alltid en flaska dricksvatten till hands under jakt och hundträning! Det gäller både när det är riktigt varmt och riktigt kallt ute.
  • Vattendrag torkar upp och vattendrag fryser. Men hunden behöver vätska när den jobbar, mycket vätska!
  • Inte alla hundar är pigga på att dricka. Du kan lättare få i en sådan hund vatten om du använder en sportflaska med plastpip som du stoppar in i hundens mungipa.
  • Ett annat alternativ är att blanda ut en liten mängd torrfoder eller rå köttfärs i vattnet. Då brukar även den mest kräsna hund vilja dricka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.