måndag 26 februari

Hund

Misstänkta biverkningar av fästingmedlet Bravecto har nu granskats efter beslut av en europeisk läkemedelsorganisation. Foto: Kenneth Johansson

Inget förbud mot fästingmedel

Det blir inget förbud mot fästingmedlet Bravecto. Däremot ska bipacksedeln uppdateras, enligt ett beslut från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Det uppger ATL.

Under våren har tillverkaren, Intervet/MSD Animal Health, efter beslut av EMA:s veterinärmedicinska kommitté, CVMP, granskat en stor mängd misstänkta fall av biverkningar hos hundar som fått fästingmedlet, som består av en tuggtablett.

Medlet misstänktes ge betydligt allvarligare biverkningar än de som för närvarande listas på bipacksedeln, det vill säga diarré, kräkning, aptitlöshet, dreglande och i mycket sällsynta fall trötthet.

Hundägare världen över har larmat om symtom som konvulsioner, epileptiska anfall, beteenderubbningar, förlamning, muskelsvaghet, inflammation i bukspottkörteln, organsvikt, förändringar av blodbilden och till och med dödsfall, skriver ATL.

I sin utvärdering av granskningen menar nu CVMP att det finns en ökad risk för att hunden ska drabbas av kramper/konvulsioner efter att ha fått Bravecto. Myndigheten konstaterar också att den aktiva substansen i Bravecto, fluralaner, kan trigga epileptiska anfall i hundar som redan har epilepsi.

Man kräver därför att bipacksedeln uppdateras med den informationen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.