fredag 14 augusti

Hund

Publicerad 15 maj 2013 - 15:52

Rashunden fortfarande populärast

Svenska Kennelklubben registrerade under förra året nära 53.400 nya hundar, en liten minskning jämfört med 2011.

Den stora majoriteten svenskar väljer rashundar framför blandraser, och de tre populäraste hundraserna är fortfarande labrador retriever, schäfer och golden retriever. Även den lilla chihuahuan är fortsatt mycket populär, tillsammans med flera andra mindre hundraser.

Enligt Svenska Kennelklubbens årliga registreringsstatistik registrerades 53.395 nya rashundar 2012. Det är en minskning med cirka 1 procent, eller 513 hundar i jämförelse med 2011 (53.908 st). I Jordbruksverkets hundregister ligger blandrashunden i topp i antal registreringar. Men då räknas den som en enskild ras och ställs mot andra raser som schäfer och golden retriever. Fortfarande väljer den stora majoriteten i Sverige en i Svenska Kennelklubben registrerad rashund med dokumenterad bakgrund.

Enligt den beräkning som SCB gjorde 2006 finns omkring 730.000 hundar i landet. Av dessa är cirka 70 procent rashundar registrerade i Svenska Kennelklubben, 20 procent är blandraser och 10 procent är oregistrerade rashundar.

Labrador kvar på toppen
Labradoren håller ställningarna som Sveriges populäraste hundras, tätt följd av schäfern, golden retrievern och jämthunden, rapporterar Svenska Kennelklubben i sin årliga statistik.

Taxen finns inte med på topplistan men skulle hamna på sjätte plats om man slog ihop de nio varianterna i statistiken. Strävhårig tax går fortsatt kräftgång medan den korthåriga taxen hämtat upp bra jämfört med 2011, den har ökat med 27 procent.
Drevern har hämtat sig rejält jämfört med 2011 med nästan en fördubbling av registreringsantalet: 616 nya registreringar 2012 mot 365 året innan.

 

Mörkt för nationalraserna

För några av de andra svenska nationalraserna, särskilt stövarraserna, ser läget fortsatt mörkt ut, även om schillerstövaren faktiskt ökat med drygt 30 procent, från 101 till 134 nyregistreringar.

Även norrbottenspets finns med bland de raser som ökat mest, från 127 till 157, en ökning med nästan 24 procent.

Tysk jaktterrier är en annan utpräglad jaktras som också ökar rejält.

 

Tre nya jakthundraser

Sex nya hundraser kom till Sverige under 2012. Tre av dem är jakthundsraser och hör till rasgrupp 6 (drivande hundar samt sök- och spårhundar).

Bosanski ostrodlaki gonic-barak är en utpräglad jakthund från Bosnien, som används till jakt på vildsvin. Porcelaine är en drivande jakthund från Frankrike som i sitt hemland jagar i pack, ett jaktsätt som är förbjudet i Sverige. Porcelaine kan användas för jakt på både hare och vildsvin. Deutsche bracke är en långsamt drivande jakthund lämpad för jakt på hare, kanin och räv. Hundrasen kommer från Tyskland.

Totalt har cirka 335 raser och varianter registrerats i Svenska Kennelklubbens hundregister. Nästan 53.400 nya hundar (valpar och importer) registrerades under 2012, en liten minskning mot året innan.

PorcelainePorcelaine. Foto: Åsa Lindholm

Deutsche brache Deutsche brache. Foto: Åsa Lindholm

 

Läs även:

Allt fler hundar registreras

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Instagram

Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder