Om olyckan är framme – första hjälpen för hunden

Djurförsäkringsbolaget Sveland har sammanställt några av de vanligaste skadorna som uppstår vid jakt, och hur du som djurägare kan förebygga och behandla dem.

 

Jakhunden arbetar hårt för att hjälpa jägare att finna, driva och ställa djur. Men jakten innebär också en rad faror för hunden och många skadas och dödas under jakten. Jägaren kan i många fall med några enkla medel rädda livet på sin fyrbenta jaktkamrat. Därför har djurförsäkringsbolaget Sveland sammanställt de vanligaste skadorna som uppkommer vid jakt, och hur man som djurägare kan förebygga och behandla dessa skador.

 

Sårskador

I takt med en växande vildsvinsstam har sårskadorna ökat väsentligt. Vildsvinen kan med sin snabbhet och vassa betar orsaka stora skador på jakthunden.

Skadorna förekommer framför allt i ljumskar och bakdelen. Vid allvarligare skador finns risk för blodförlust, uttorkning och infektion. Skydda såret med fuktig kompress eller tryckförband och uppsök veterinär, säger Per Josefsson, chefsveterinär på Sveland.

 

Klobrott

Klobrott innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats. Oftast har hunden fastnat med eller brutit klon. Vid klobrott finns risk för infektion. Undvik klobrott genom att klippa klorna och fila dem runda. Om klobrott uppstår, gör rent och lägg tassbandage så att hunden inte kan komma åt klon med munnen. Låt en veterinär undersöka klobrottet.

 

Stakningsskada

Stakningsskada innebär att ett spetsigt föremål, till exempel en pinne, går in i hundens kropp.

Dra inte ut föremålet ur hundens kropp eftersom det då kan starta omfattande blödningar, utan kapa istället föremålet vid behov och kör hunden till veterinär snarast, säger Per Josefsson.

 

Trafikskada

Många hundar blir påkörda under jakt. Försök att agera lugnt för att inte stressa hunden. Skaffa dig en uppfattning om hur omfattande skadorna är och tänk på att hunden kan ha ont och reagera annorlunda än normalt. Lägg ett tryckförband om hunden blöder mycket.

Uppsök genast veterinär och be en jaktkamrat anteckna bilförarens namn, adress, telefonnummer och registreringsnummer. Om bilföraren är okänd, polisanmäl och bifoga anmälan i din skadeanmälan till försäkringsbolaget, säger Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

 

Huggormsbett

En hund som blivit huggormsbiten har ont, är trött och vill ligga ner. Efter en stund svullnar den bitna kroppsdelen upp. Farligast och mest påverkade blir hunden om den blir biten i tassen. Ofta blir hunden inte dålig, men i vissa fall kan de få lever- och njurproblem samt blodbrist.

Håll hunden still och lugn och uppsök veterinär snarast. Om det är möjligt, bär hunden.

 

Hypertermi (värmeslag)

En hund som lämnas kvar i bilen riskerar att drabbas av hypertermi (värmeslag). Och en hund som arbetat hårt under jakt löper högre risk att drabbas. Jägaren bör tänka på att temperaturen ute och inne i bilen kan variera kraftigt.

Om hunden råkar ut för värmeslag ska den kylas ner snabbt genom att duschas på framför allt huvudet. Massera benen för att underlätta cirkulationen, ge hunden vatten och låt den vila. Linda gärna in hunden i våta handdukar efter avkylning. Vid akuta kraftiga värmeslag krävs veterinärvård, säger Per Josefsson.

 

Förberedelser för jägaren:

Ta med dig försäkringsbeviset. Det underlättar kontakten med veterinär och försäkringsbolag.

Programmera in telefonnummer och adress till närmaste veterinärklinik och ta på förhand reda på den snabbaste vägen till kliniken.

Programmera in telefonnummer till försäkringsbolaget. Kontakta dem efter veterinärbesöket.

Medför tryckförband.

Diskutera i jaktlaget hur var och en bör agera i samband med olyckor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst