söndag 14 april

Hund

Nyligen genomfördes elitprovet Ölandsräven. Vinnare blev Axel Wallberg med finska stövaren Storviltjägarens Sickan. Till höger Schillerstövaren JaktChamp’s Daisy som blev trea. Foto: Annette Ripheden och Isabel Mena-Berlin

Ölandsrävar satte stövarna på prov

För tredje gången har Ölandsräven – elitklassprovet på räv för stövare, gått av stapeln. Öns rävar visade varför en resa till Öland alltid är en bra idé, oavsett tid på året.

Ölandsräven är ett särskilt elitklassprov på räv arrangerat av Smålands Stövarklubb. Även några platser i ett elitklassprov på hare görs tillgängliga på fina marker. Arrangemanget är nu inne på sitt tredje år och lockar långväga gäster. Bland årets deltagare fanns stövare ända från Ljusdal i Hälsingland, men även från närmare håll i södra Sverige.

Nya marker

Elitklassprovet avgörs över två dagar där varje dag bjuder på för hunden nya marker. För ett förstapris ska räven drivas i 90 minuter, därefter bryter domaren och hunden ska kallas in. Även lydnaden i det momentet bedöms. Domaren ska också se drevdjuret, helst två gånger.

Under jaktprovet skjuts inte rävarna, men i en jaktlig situation är skadeskjutning en möjlighet. Då har jägarna samma ansvar att genomföra eftersök som vid all annan jakt. Därför är grythundarna viktiga medverkare vid rävjakten med stövare och många stövarjägare har också en grythund hemma.

grythundar

Under Ölandsräven testas också grythundar i ett fint samarrangemang med grythundsklubben. Domarna noterade om en räv gått i gryt och stövarprovet nyttjades då även för grythundarna.

Årets Ölandsräv levererade fina drevtider och poäng. Annette Ripheden med Schillerstövaren JaktChamp’s Daisy var en av deltagarna på provet. Foto: Kenneth Johansson, Isabel Mena-Berlin

Öland bjöd på väldigt fint före under helgen – fruset med lite snö.

Deltagarna samlades redan på fredagskvällen för utlottning av markerna. Ölandsjägarna drogs först i lottningen så att de kunde byta mark om de råkade dra en lott på sin hemmamark, provet ska vara likvärdigt för alla.

Fina förutsättningar

I lottningen dras mark, domare och den nog så viktiga vägvisaren som kan marken och därför kan ge domare och ekipage viktig information under provets gång.

– I fjol stod hela Öland under vatten, men i år har vi fantastiska förutsättningar för ett bra resultat. Rävarna finns, nu är det upp till hundarna, sa Daniel Hultman från Smålands stövarklubb när han hälsade alla välkomna.

Och rätt fick han. Årets Ölandsräv levererade fina drevtider och poäng. Öland visade en något kyligare, men nog så fascinerande, sida än den sommarturisterna ser.

Sickan vann

Efter två dagars prov stod det klart att resan från Hälsingland varit mödan värd. Axel Wallberg med finska stövaren Storviltjägarens Sickan stod som vinnare, medan andra- och tredjeplatserna kneps av Ölandshundar: Hamiltonstövaren Malmbäckaren Dolly, ägare Tobias Knutsson, och Schillerstövaren JaktChamp’s Daisy, ägare Anders Karlsson och Annette Ripheden.

Ölandsräven 2024 från vänster: Anders Karlsson, ägare till tredjeplacerade JaktChamp’s Daisy, andraplacerade: Tobias Knutsson med Malmbäckaren Dolly samt vinnare: Axel Wallberg med finska stövaren Storviltjägarens Sickan. Foto: Annette Ripheden

Ölandsräven har blivit ett etablerat och efterlängtat inslag i stövarjägarnas kalendrar och det finns all anledning att se fram emot Ölandsräven 2025.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.