De nya EU-reglerna för hunduppfödare har tillkommit för att stärka smittskyddet och underlätta eventuell smittspårning. Foto: Emma Lundberg Frohm

Nya EU-regler för import och export av hundar

ARTIKELN UPPDATERAD MED NY DATUM! I nästa vecka, den 21 april, börjar EU:s nya djurhälsoförordning att gälla. Det innebär en rad nya regler för svenska uppfödare som exporterar och importerar hundar.

Svenska hunduppfödare med en viss omfattning på sin verksamhet, eller som exporterar hundar, behöver senast 1 oktober registrera sin anläggning hos Jordbruksverket.

Uppfödare med bara någon enstaka kull berörs inte av registreringskravet, men kennlar som bedriver ”kommersiell verksamhet” ska ha registrerat sin anläggning hos Jordbruksverket per den 1 oktober, inte från 21 april som tidigare angetts, tack vare en övergångsbestämmelse.

 

Tre kullar

Om kenneln föder upp tre eller fler kullar per år ska anläggningen registreras. Samma sak om uppfödaren säljer och skickar hundar till utlandet, eftersom de då räknas som handelsdjur. Om en hund däremot hämtas av sina nya ägare i utlandet räknas den som sällskapsdjur och då gäller inte kravet på registrering.

Reglerna fungerar även åt andra hållet, vid import till Sverige.

Jordbruksverket meddelar dock att EU-länder tolkar reglerna olika, vad gäller övergångsbestämmelser för när de nya reglerna ska börja gälla:

”Det har kommit till vår kännedom att alla medlemsstater inte tolkar den möjlighet till övergångsperiod som EU-kommissionen har gett på samma sätt. Det innebär att om man ska transportera ett djur utomlands så kan det mottagande landet kräva att djuret kommer från en registrerad anläggning och/eller transporteras med en registrerad transportör. Det kan också vara så att om man ska transportera ett djur från ett land till Sverige, så kan avsändande land ställa krav på att djuret ska till en registrerad anläggning för att de ska släppa iväg det. Därför är det viktigt att man informerar sig om vilka krav det mottagande eller avsändande landet ställer, och ser till att man efterlever dem. Det är fullt möjligt att redan nu registrera sin anläggning, så det finns inget som hindrar att man registrerar anläggningen och därmed uppfyller mottagande eller avsändande lands krav.”

Vilka krav ett annat land ställer, som man avser transportera ett djur till eller från, kan Jordbruksverket inte svara på. Man får själv ta kontakt med myndigheterna i det aktuella landet för att få korrekt information.

 

Smittspårning

Kravet på registrering gäller även när man har inackordering av fyra eller fler hundar, eller hyr ut/lånar ut tre eller fler hundar per år.

Syftet med de nya reglerna är stärkt smittskydd och möjlighet till bättre smittspårning vid sjukdomsutbrott.

 

Officiell veterinär

Nya regler kommer dessutom att göra det mer komplicerat att importera och exportera hundsperma inom EU. Även de reglerna skulle gälla från 21 april men en övergångsregel kommer att tillämpas även för detta, vilket gör att de träder i kraft först i oktober.

En av nyheterna är ett krav på att officiell veterinär, till exempel distriktsveterinär, ska närvara vid spermatappningen. Det kommer att komplicera och fördyra import och export av hundsperma.

Enligt Svenska Kennelklubben är endast två av Sveriges omkring 60 inseminerande veterinärer också officiella veterinärer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst