onsdag 29 maj

Hund

Hur mycket kostar det att vaccinera hunden på olika kliniker? En ny digital tjänst ger svar. Foto: Marie Gadolin

Ny tjänst jämför priser på djursjukvård

Hur mycket kostar en vaccination, undersökning eller operation? En nystartad digital tjänst ska hjälpa djurägare att jämföra priser på planerad djursjukvård.

En hundägare vet oftast inte i förväg vad djursjukvården kommer att kosta. Först efter en behandling blir priset klart, och problemet har inte blivit mindre av att vården blivit dyrare.

Vill förändra

För hundägaren är det givetvis olyckligt, men även för djurförsäkringsbolagen.

Odd Einar Bruem.

– Vi vill förändra detta och ändra kundens förutsättningar gällande beslutsfattandet. Som ett led i detta samverkar vi, och flera försäkringsbolag med oss, med ett företag som heter Vetpris, säger Odd Einar Bruem på försäkringsbolaget Svedea.

En utmaning

Vetpris är en digital plattform där man i förväg kan undersöka vilka kliniker som finns i ens närhet och hur mycket en specifik undersökning eller behandling kommer att kosta.

– En utmaning är dock att det finns en relativt stor motvilja till att dela med sig av priser. Men kunderna efterfrågar transparens i högre grad och vi kommer tillsammans med våra kunder verka för att förändra synen på vad det kostar att gå till veterinären. Och att man som kund kan bilda sig en uppfattning om att det finns mycket stora skillnader mellan aktörerna redan innan man går till veterinären, säger Odd Einar Bruem, Svedea.

 

Exempel på uppgifter som hittas i den nya plattformen för prisjämförelser.

Finansiering

Tjänsten drivs av Olivia Schell, Seglora, och företaget samarbetar med Sveland, Svedea, Dina försäkringar, Dunstan och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Den finansieras delvis via annonsintäkter från samverkande försäkringsbolag men även via ett produktförsäljningsben.

Det är i dagsläget kostnadsfritt för klinikerna att vara med. Djurägare kan registrera sig på sajten men behöver inte betala något.

Läs mer

Tidigare artiklar på Svenskjakt.se om priserna inom djursjukvården:

Priserna inom djursjukvården en symbios svår att förändra

 

Försäkringsbolag vill att hundägare ska jämföra priser

 

Var en medveten konsument

 

Därför kostar djursjukvården

Fakta

På Vetpris kan kunden få veta vilka veterinärkliniker som finns där man bor eller befinner sig och vilka öppettider de har. Man får enkelt fram prisexempel som har samlats in från kliniker och djurägare. Informationen på plattformen uppdateras kontinuerligt. Det finns inte med priser för behandling av alla akuta skador, av naturliga skäl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.