onsdag 21 februari

Hund

Publicerad 2 juni 2017 - 05:57

Kärt barn har många namn. Norrbottenspetsen har åtminstone ett – nobs. Nu firar man rasens 50-årsjubileum. Foto: Lars-Henrik Andersson

Norrbottenspetsen firar 50 år som ras

I år fyller norrbottenspetsen 50 år som erkänd hundras. Även specialklubben för skällande fågelhundar firar 50-årsjubileum.

1967 erkändes norrbottenspetsen som ras av Svenska Kennelklubben och fick en officiell rasstandard. Samma år bildades Specialklubben för skällande fågelhundar, som även omfattar kusinrasen finsk spets.

 

Film om rasen

Klubben har nu ansökt om pengar från Svenska Kennelklubben, för att kunna producera en film som ska dokumentera rasen.
– Filmen ska bland annat innehålla intervjuer med fem-sex personer som har varit viktiga för rasens utveckling, säger Jan Andersson, ordförande i specialklubben.

 

Hela 90 norrbottenspetsar deltog nyligen vid en specialklubbsutställning i Lycksele. Vann gjord den tolv år gamle veteranhanen Jack, ägd av Göran Hofling, Njurunda, och visad av Maria Blom. BIS-2 blev finnspetstiken Vackeråsens Trilla, ägd av Andreas Persson, Njurunda, och visad av Malin Lind. Foto: Jonas Carlsson

Planen är att det också ska bli klipp från jaktsituationer och från den utställning som hölls den 26 maj i år, i samband med Utemässan i Lycksele.

– Normalt kommer 35–40 hundar av båda raserna. Förhoppningen var att få ihop 50 nobsar till utställningen för att uppmärksamma de 50 åren. Det kom 90 norrbottenspetsar, totalt 139 hundar, berättar Jan Andersson entusiastiskt!

 

Skallkungen

Specialklubbens eget 50-årsjubileum kommer att på något sätt uppmärksammas i samband med jaktprovet Skallkungen, som i år går av stapeln i Sveg, arrangerat av lokalklubben i Gävleborg.

Historik

Norrbottenspetsen härstammar troligen från små lajkor som redan under förhistorisk tid fanns hos jägare på Nordkalotten. Dessa jaktspetsar skulle ge sin ägare tillgång till både föda och skinn från till exempel mård och hermelin.

När skinnpriset rasade efter andra världskriget försvann intresset för rasen och den ansågs en tid som utdöd. Jägare i Norrbotten lyckades finna ett antal typiska individer och under 1960-talet säkerställdes rasens fortlevnad.

Källa: Svenska Kennelklubben

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Hundar till salu på Annonstorget

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   Färre skadades
   Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
   Gör din egen hundmat
   Här får du några tips på hur du gör hundmat.
   Jaga med förnuft när det är kallt
   Sträng kyla är farligt för hunden
   Varg angriper jämthund
   Varning för starka bilder

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet