Jakthundsklubbarna vill att SKK markerar i vargfrågan. Foto: Marie Gadolin & Ingemar Pettersson (varg i hägn)

Jakthundsklubbar vill att Kennelklubben blir tydligare i vargfrågan

Ett stort antal specialklubbar för jakthundar kräver i en gemensam motion till Svenska kennelklubbens högsta beslutande organ, kennelfullmäktige, att SKK tar tydligare ställning i vargfrågan.

Kennelfullmäktige äger rum i slutet av september. Då har delegaterna bland mycket annat att ta ställning till en motion från ett stort antal specialklubbar. De vill:

 

• att SKK ska ställa sig tydligare bakom riksdagens beslut om förvaltningen av vargstammen samt hur den bedrivs och att SKK aktivt synas och höra i debatten genom att vara tydligare i medier och klart och tydligt redovisa vad SKK:s policy på vargen är.

 

• att SKK ska ställa sig klart och tydligt, och offentligt, bakom licensjakt på varg så att den av riksdagen beslutade lägsta nivån uppnås.

 

• att SKK verkar för att inventering av vargstammen i tid ska genomföras så nära jakten på varg som möjligt. Detta så att beslut mer överensstämmer med den aktuella verkligheten.

 

• att SKK aktivt ska föra samtal med berörda myndigheter om problemen med varg och hund.

Hundägare mötte närgångna vargar – bekräftat av länsstyrelsen

Motionärerna konstaterar att vargfrågan har varit uppe på kennelfullmäktige i flera omgångar. De skriver i motionen:

”På senare tid är det inte bara jakthundar som utsätts för fara, utan även hundar som rastas eller går i naturen kopplade med sin ägare skräms av närgångna vargar. Hela friluftslivet med hund i olika former håller på att gå förlorat. Därutöver påverkas alla våra gröna näringar på ett dramatiskt sätt.”

Larmar om en mörk framtid för svenska jakthundsraser

De påminner även om att många jakthundsraser lider av minskande registreringssiffror eftersom det inte går att släppa jakthundar på grund av vargförekomst.

Påverkar provverksamhet

”SKK:s policy anger att specialklubbarna måste kunna genomföra den prov- och träningsverksamhet som utvecklar våra jakthundar. Vilket är helt omöjligt i dag i stora delar av Sverige.”

Bakom motionen står bland andra Svenska älghundsklubben, Svenska stövarklubben, Svenska dreverklubben, Svenska taxklubben, Svenska beagleklubben, Svenska bassetklubben och Specialklubben för skällande fågelhundar.

Ordförande kommenterar

SKK:s ordförande Thomas Uneholt skriver i en kommentar till Svensk Jakt:

Thomas Uneholt. Foto: Måns Engelbrektsson

SKK känner stor sympati för den situation som hundägande medlemmar som bor i vargtäta områden lever i. Vårt ställningstagande är att verka för en samsyn där de fyra stora rovdjuren inte i något geografiskt område allvarligt påverkar närings- och fritidsintressen. SKK är en medlemsstyrd organisation och om medlemmarna vid kennelfullmäktige visar att de önskar att SKK ska vara tydligare externt gällande vissa budskap kring vargfrågan så är det något som kansliet kommer att arbeta med.”

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.