Foto: Mostphotos

I dag sätts fokus på rabies

I dag den 28 september är det världsrabiesdagen. Den finns till för att uppmärksamma rabies och alla som drabbas årligen, trots att det är en sjukdom som kan förebyggas.

Karl Ståhl, SVA.

Från Tyskland rapporteras det om ett fall av rabies hos en hund illegalt införd från Turkiet, via Bulgarien. Den åtta veckor gamla valpen blev behandlad på klinik i Bremen innan den dog. Symtom tillsammans med en utökad sjukdomsberättelse där ursprunget blev klart föranledde att hunden kunde undersökas för och bekräftas smittad med rabies, kan man läsa i statsepizootolog Karl Ståhls blogg på sva.se.

De tyska myndigheternas utredning och hantering ska ha resulterat i att runt 40 personer behandlats förebyggande mot rabies efter kontakt med valpen. Det finns i dagsläget ingen misstanke om vidare smittspridning bland djur och Tyskland får enligt bloggen behålla sin status som rabiesfritt land inom EU.

 

Dödlig sjukdom

Rabies är en dödlig virussjukdom som uppskattas orsaka 59.000 dödsfall hos människa varje år världen över, främst i länder där lösspringande hundar fungerar som reservoardjur. Inom EU är rödräv det viktigaste reservoardjuret för rabiesvirus.

 

Inom EU är rödräv det viktigaste reservoardjuret för rabiesvirus. Foto: Anders Jarnemo

Vaccination

Situationen i EU har under de senaste 20 åren förbättrats avsevärt tack vare en omfattande satsning på bekämpning genom vaccination.

Under 2021 har fall rapporterats enbart från Rumänien och Polen, och så nu ett importerat fall i Tyskland.

Svårigheterna för Polen att bekämpa rabies vid landets östra gräns beror bland annat på situationen i grannländer utanför EU, som Moldavien, Ryssland, Ukraina, Vitryssland. Inte heller Turkiet har rabiessituationen under kontroll och EU bekostar bekämpningsprogram inom dessa länder för att förebygga smitta till EU.

 

Rabiesfritt

Sverige har varit rabiesfritt sedan slutet av 1800-talet. Illegal införsel av hundar från länder där rabies förekommer bedöms utgöra den största risken för nyintroduktion av rabies.

Ett sätt att förebygga spridning av den fruktade sjukdomen är, betonas det i bloggen, att köpa hund på ett ansvarsfullt sätt och på så vis minska efterfrågan på illegalt införda hundar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.